Eredivisie

Uitgelicht: Topschutters tegenover elkaar in de Kuip

Aanstaande zondag staan met Feyenoord en AZ de nummers twee en drie van de Eredivisie tegenover elkaar in De Kuip. Dat is op zich al een reden om in te schakelen, maar de wedstrijd krijgt nog eens extra glans doordat deze clubs de twee onbetwiste topschutters van de Eredivisie huisvesten. De “wedstrijd binnen de wedstrijd” zal gaan tussen Santiago Giménez en Vangelis Pavlidis.

Santiago Giménez en Vangelis Pavlidis juichend

Topschutters

Feyenoorder Santiago Giménez maakte tot dusver dertien goals in de eerste elf Eredivisieduels van dit seizoen, wat er één minder is dan AZ-spits Vangelis Pavlidis (14). Op de topscorerslijst gaan de spitsen nek-aan-nek, maar hoe zien de onderliggende cijfers eruit?

Eredivisie 2023/24

Santiago Giménez Statistieken Vangelis Pavlidis

11

Wedstrijden

11

890

Speelminuten

944

13

Goals

14

44

Schoten

44

22

Schoten op doel

27

10.5

Expected Goals

8.7

50%

Schotnauwkeurigheid (incl.Blocks)

61,4%

29,5%

Schotconversie (incl.Blocks)

31,8%

Daaruit blijkt dat beide spelers precies evenveel schoten noteerden (44), maar dat Vangelis Pavlidis vaker tussen de palen mikt. Verder opvallend: de spits van AZ kwam tot minder Expected Goals, wat betekent dat hij zijn doelpogingen uit minder gunstige posities deed dan Santiago Giménez. Toch scoorde de Griek van AZ al wel één keer vaker.

Vormcrisis

Sowieso kan er bij Santiago Giménez worden gesproken van een miniscule vormcrisis. Op bezoek bij RKC Waalwijk miste hij in de vorige speelronde een strafschop, en ook midweeks in de Champions League kwam hij niet tot scoren. In de eigen Eredivisie is het zelfs zo dat Giménez slecht eenmaal scoorde met zijn laatste tien schoten (een schotconversie van 10%), terwijl hij nog twaalf keer scoorde met zijn dertig doelpogingen daarvoor (een schotconversie van 40%).

Santiago Giménez scoort de 2-0 in het oefenduel tegen Benfica (30-07-2023)

Minst favoriete tegenstander voor de griek

En Vangelis Pavlidis dan? Die scoorde ook niet in zijn vorige Eredivisieduel en treft met Feyenoord niet bepaald zijn favoriete tegenstander. Pavlidis scoorde tot dusver pas één keer in acht competitieduels met de Rotterdammers.

Daarmee staan zondag dus twee spitsen tegenover elkaar die tot op het bot gemotiveerd zullen zijn om te scoren. Niet alleen om hun clubs te helpen in de titelstrijd, maar ook om zichzelf een boost te geven in de race om de topscorerstitel.

Vangelis Pavlidis viert zijn hattrick tegen sc Heerenveen (21-10-2023)

Wie staat aanstaande zondag als eerst op het scorebord? Volg de wedstrijd Feyenoord - AZ live om 16:45 op ESPN!

Dit artikel delen