Eredivisie

Uitgelicht: Vitesse en FC Volendam vechten voor laatste strohalm

Dertien speelronden voor het einde is er nog niks beslist in de Eredivisie, maar sommige posities op de ranglijst beginnen in een plooi te vallen. De meest cruciale wedstrijd in de Eredivisie dit weekend is ongetwijfeld het affiche tussen Vitesse en FC Volendam. De twee ploegen vormen de hekkensluiters van de competitie en om nog enigszins kans te maken om zich veilig te spelen hebben beide ploegen eigenlijk alleen baat bij een overwinning.

Een ontmoeting met veel op het spel

Voor de fans van Vitesse en FC Volendam viel dit seizoen nog niet veel te juichen. Beide ploegen wonnen pas drie keer in de Eredivisie en staan in totaal op twaalf punten. Dat dit samen niet veel punten zijn blijkt wel uit het feit dat het deze eeuw pas de vierde keer is dat er twee verschillende ploegen twaalf punten of minder pakten in de eerste 21 speelronden, iets wat voor het laatst gebeurde in 2010/11 (VVV-Venlo 10 punten en Willem II 7 punten). Het verleden heeft ook bewezen dat je met dit puntenaantal nog niet helemaal ten dode opgeschreven bent, want de laatste ploeg met maximaal twaalf punten na 21 wedstrijden was FC Emmen in 2020/21 met zes punten en zij haalden uiteindelijk nog de zestiende plek met dertig punten (waarna ze in de play-offs alsnog degradeerden).

Vitesse en FC Volendam onder de loep

Kijkend naar het spel van Vitesse en FC Volendam is het niet gek dat ze onderaan de ranglijst staan. Ze zijn de twee ploegen met de minste Expected Goals dit Eredivisieseizoen, wat inhoudt dat ze kwalitatief de minste doelpuntrijke kansen bij elkaar voetballen. Verdedigend gaat het niet veel beter, met FC Volendam dat de meeste Expected Goals tegen krijgt en Vitesse volgend op de derde plek van onder.

Expected Goals voor

Team Expected Goals voor

RKC Waalwijk

26.4

Fortuna Sittard

26.1

Almere City FC

24.0

FC Volendam

23.0

Vitesse

18.9

Expected Goals tegen

Team Expected Goals tegen

Go Ahead Eagles

37.4

N.E.C.

38.0

Vitesse

40.8

Heracles Almelo

43.0

FC Volendam

44.2

Vitesse mikt op herhaling van succes tegen FC Volendam

Voor Vitesse komt de wedstrijd tegen FC Volendam wellicht op het goede moment. In speelronde 1 van dit seizoen knokten de Arnhemmers zich naar een 1-2 overwinning tegen de Noord-Hollanders, mede geholpen door een rode kaart van Robert Mühren. Ook de resultaten in eigen huis bieden hoop voor de geelzwarten. Vitesse verloor slechts één van de vijftien thuisduels met FC Volendam in de Eredivisie (0-1 in april 1990), al moet gezegd dat er ook regelmatig gelijk gespeeld werd (9 keer, 5 Vitesse-zeges).

Marco van Ginkel viert de winnende goal tegen FC Volendam (11-08-2023)

Als de nood op het hoogst is, is de redding nabij

Mocht FC Volendam na komend weekend afzakken naar de laatste plaats op de ranglijst, is dat dan weer geen ramp. De Palingboeren doen het dit seizoen opvallend goed als de nood het hoogst is: FC Volendam begon dit seizoen vijf Eredivisieduels terwijl ze aan het begin van de dag op de achttiende plaats van de ranglijst stonden en hiervan werden er drie gewonnen, twee gelijk gespeeld en nul verloren. In de zestien wedstrijden dat de ploeg als nummer zeventien of hoger geplaatst aan de aftrap stond werd vijftien keer verloren en één keer gelijk gespeeld. Met het mes op de keel lijken de Volendammers dus het best te presteren.

FC Volendam spelers vieren goal tegen Heracles (23-09-2023)

Wie grijpt de strohalm?

Het is kortom zoeken naar lichtpuntjes bij beide ploegen, maar handhaving is zeker nog niet onmogelijk. Een zege zondag kan een eerste stap in de goede richting zijn, wie grijpt de laatste strohalm?

Volg zondag de wedstrijd Vitesse - FC Volendam live om 14:30 op ESPN!

Dit artikel delen