Eredivisie Awards

Václav Černý verkozen tot Eredivisie Speler van de Maand mei

Václav Černý is vrijdag uitgeroepen tot Eredivisie Speler van de Maand. De aanvaller van FC Twente is in mei op basis van statistieken en stemmen van voetbalfans verkozen tot beste speler in de Eredivisie.

Václav Černý, de man in topvorm bij FC Twente, heeft zijn stempel gedrukt in mei. De Tsjechische vleugelaanvaller leverde met zijn team overwinningen op tegen FC Emmen (0-3), N.E.C. Nijmegen (4-0), RKC Waalwijk (0-5) en zijn voormalige werkgever Ajax (3-1). In deze vier wedstrijden was Černý direct betrokken bij zes doelpunten, waarvan hij er drie scoorde en drie assists gaf. Dit is het hoogste aantal in de Eredivisie, samen met Million Manhoef. Černý was ook verantwoordelijk voor de meeste doelpogingen (32) en schoten op doel (8). Vanwege zijn uitstekende prestaties werd de Tsjech tweemaal verkozen tot KPN Man of the Match.

Aanvallend meeste gevaar

Met betrekking tot het hele seizoen (inclusief play-offs) is Černý bij 25 van de 68 Twentse doelpunten betrokken. Hij is niet alleen clubtopscorer met 14 doelpunten, maar ook de speler met de meeste assists (11) en de meeste kansen gecreëerd (81). Daarnaast heeft hij de meeste schoten gelost (67), succesvolle dribbels gemaakt (65) en schoten van tegenstanders geblokkeerd (32). Bovendien bereikte hij de hoogste topsnelheid in het team (34,12 km/h).

De prijs is uitgereikt door ESPN-presentator Hans Kraay jr. Het interview met Cerny bekijk je hier.

Primeur voor FC Twente

De uitverkiezing van Václav Černý tot Eredivisie Speler van de Maand is een primeur voor FC Twente. Het is de eerste keer in de zesjarige geschiedenis van de maandelijkse verkiezing dat een speler van FC Twente deze eer ontvangt. Eerder wonnen Danilo Pereira (oktober 2020) en Manfred Ugalde (maart 2023) al de prijs voor Johan Cruijff Talent van de Maand. Naast de trofee ontvangt de Tsjechische aanvaller ook de laatste Eredivisie Player of the Month-kaart van het seizoen in EA SPORTS FIFA 23.

Om het seizoen nog glansrijker af te ronden, gaat Václav Černý met FC Twente tijdens de play-offs op jacht naar het laatste Europese ticket (voorrondes UEFA Europa Conference League). Het team onder leiding van trainer Ron Jans won gisterenavond de eerste halve finalewedstrijd met 1-2 van sc Heerenveen. Černý was daarin opnieuw belangrijk met een doelpunt. Aanstaande zondag staat de return gepland in de Grolsch Veste.

Eredivisie Awards

De Eredivisie Speler van de Maand en Johan Cruijff Talent van de Maand worden gekozen op basis van statistieken (StatsPerform) en stemmen van voetballiefhebbers (KPN Man of the Match). Deze criteria spelen ook een rol bij de shortlist voor de Eredivisie Speler van het Jaar en Johan Cruijff Talent van het Jaar. Uiteindelijk worden de twee winnaars bepaald door de aanvoerders (via de spelersvakbond VVCS) en de trainers (via Coaches Betaald Voetbal) van de achttien eredivisieclubs. De prijzen, evenals de prijzen in de Azerion Vrouwen Eredivisie, worden uitgereikt op 4 september 2023 tijdens de Eredivisie Awards op ESPN.

De verkiezingen Eredivisie Speler van de Maand en Eredivisie Speler van het Jaar zijn een initiatief van de Eredivisie CV in samenwerking met ESPN. De verkiezingen voor Johan Cruijff Talent van de Maand en Johan Cruijff Talent van het Jaar worden georganiseerd door de Eredivisie CV, ESPN, de Johan Cruyff Foundation en de VriendenLoterij.

Dit artikel delen