Eredivisie Awards

Vangelis Pavlidis bekroond tot Eredivisie Speler van de Maand augustus

Vangelis Pavlidis is zondag verkozen tot Eredivisie Speler van de Maand. De Griekse spits van AZ kwam als beste eredivisiespeler uit de bus in de verkiezing op basis van data en stemmen van fans.

In een maand met drie speelronden kwamen acht clubs slechts twee keer in actie: de wedstrijden PSV - Go Ahead Eagles, FC Twente - Vitesse, Ajax - FC Volendam en AZ - Heracles Almelo werden allen, ter voorbereiding op de beslissende Europese kwalificatieduels, verplaatst naar eind september. Ondanks dat er in Alkmaar een wedstrijd minder werd gespeeld, staat het team van trainer Pascal Jansen er met zes punten uit twee duels goed voor.

De belangrijke man aan Alkmaarse zijde was zonder meer Vangelis Pavlidis. De 24-jarige Griekse spits was bij de overwinningen op Go Ahead Eagles (5-1) en RKC Waalwijk (1-3) betrokken bij vier doelpunten: drie goals en één assist. Zijn doelpunt in Waalwijk betekende voor Pavlidis zelfs zijn 50e officiële doelpunt voor AZ (in alle competities).

Meeste doelpunten sinds zomer 2021

Vangelis Pavlidis had van alle spelers in de Eredivisie in augustus de meeste schoten op doel (7). Daarnaast had hij 16 balcontacten in het vijandelijke zestienmetergebied en werd hij één keer uitverkozen tot KPN Man of the Match. Sinds zijn komst naar AZ in de zomer van 2021 maakte de Griekse international meer eredivisiedoelpunten (31) dan elke andere speler in de Eredivisie. Ook blijkt de topschutter met name in augustus doeltreffend te zijn: sinds zijn eredivisiedebuut in 2019 (Willem II) maakte hij in de maand augustus in totaal tien doelpunten en gaf hij drie assist, in geen enkele andere maand trof hij zo vaak het doel.

De prijs is uitgereikt door ESPN-presentator Milan van Dongen. Het interview met Pavlidis bekijk je hier.

Eerste Eredivisie Speler van de Maand-prijs Pavlidis

Voor Vangelis Pavlidis is het zijn eerste Eredivisie Speler van de Maand-prijs. Hij is de vierde speler van AZ die de prijs ontvangt na Jonas Svensson (januari 2019), Oussama Idrissi (december 2019 en januari 2020) en Jesper Karlsson (december 2021). In de maandverkiezing van augustus wist de AZ-aanvaller onder meer aanvallers Tobias Lauritsen (Sparta Rotterdam) en Nikolas Agrafiotis (Excelsior Rotterdam) voor te blijven.

Eredivisie Awards

De Eredivisie Speler van de Maand en Johan Cruijff Talent van de Maand worden gekozen op basis van statistieken (StatsPerform) en stemmen van voetballiefhebbers (KPN Man of the Match). Deze criteria spelen ook een rol bij de shortlist voor de Eredivisie Speler van het Jaar en Johan Cruijff Talent van het Jaar. Uiteindelijk worden de twee winnaars bepaald door de 18 aanvoerders (via de spelersvakbond VVCS) en de 18 trainers (via Coaches Betaald Voetbal) van de eredivisieclubs.

Deze prijzen, evenals de prijzen in de Azerion Vrouwen Eredivisie, worden elk seizoen uitgereikt op de Eredivisie Awards. Aankomende maandag worden de prijzen van het seizoen 2022/'23 uitgereikt: de Eredivisie Awards zijn om 20.30 uur live te zien op het open kanaal van ESPN (1) en YouTube.

De Eredivisie Awards zijn een initiatief van de Eredivisie CV en ESPN, in samenwerking met de Azerion Vrouwen Eredivisie en de KNVB. VriendenLoterij, KPN, Unibet en Cruyff Foundation zijn partner van de Eredivisie Awards.

Dit artikel delen