Eredivisie Awards

Vangelis Pavlidis bekroond tot Eredivisie Speler van de Maand oktober

Vangelis Pavlidis is vrijdag verkozen tot Eredivisie Speler van de Maand. De Griekse topscorer van AZ kwam als beste eredivisiespeler uit de bus in de verkiezing op basis van Opta data en stemmen van fans.

Vangelis Pavlidis is als speler van AZ hard op weg naar zijn beste seizoen ooit. De 24-jarige goalgetter heeft in de eerste tien speelrondes elke eredivisiewedstrijd gescoord en jaagt op het stokoude 'record' van Johan Cruijff uit 1966/'67, die toendertijd in zijn eerste veertien duels trefzeker was namens Ajax.

Al was Cruijff destijds in de derde speelronde één wedstrijd afwezig, waardoor Pavlidis - strikt genomen - een nieuw eredivisierecord heeft gevestigd. Daarnaast is de AZ-spits de eerste speler die in tien opeenvolgende eredivisieduels scoorde sinds Wilfried Bony in 2013 (ook 10). Met veertien doelpunten is Pavlidis momenteel topscorer in de Eredivisie.

Een groot deel van zijn veertien goals werden in oktober gemaakt. Ondanks zijn doelpunt tegen Fortuna Sittard op 1 oktober (die meetelde voor de verkiezing van september) en afgelopen zondag tegen N.E.C. Nijmegen (waarvan het restant op 6 december uitgespeeld wordt) niet meegenomen zijn in de maandverkiezing, trof Vangelis Pavlidis in de overige twee wedstrijden alsnog viermaal het doelnet. In Amsterdam schoot de Griekse international AZ op voorsprong tegen Ajax (1-2 winst), terwijl hij in de thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen zijn club aan de zege hielp met een hattrick (3-0).

De Griek was in oktober elke 40 minuten goed voor een doelpunt. Vier van zijn zes schoten waren op doel; alle vier waren ze onhoudbaar voor de betreffende keepers. Daarnaast noteerde Pavlidis twaalf gewonnen duels en zeventien balcontacten in het zestienmetergebied. In beide wedstrijden werd de aanvaller uitverkozen tot KPN Man of the Match.

De prijs is uitgereikt door ESPN-presentator Hans Kraay jr. Het interview met Pavlidis bekijk je hier.

Tweede Eredivisie Speler van de Maand-prijs dit seizoen

Door Pavlidis' uitstekende doelpuntenmoyenne staat AZ na negen uitgespeelde wedstrijden op een tweede plaats in de Eredivisie. Voor de Griek is het zijn tweede Eredivisie Speler van de Maand-prijs: in augustus werd de aanvaller eveneens bekroond tot beste speler in de Eredivisie. Naast een prijs ontvangt de 24-jarige spits ook een Eredivisie Player of the Month-kaart in de game EA SPORTS FC™ 24.

Pavlidis had in de maandverkiezing concurrentie van onder andere Johan Bakayoko (PSV), Jeffrey de Lange (Go Ahead Eagles) en Santiago Giménez (Feyenoord).

Vangelis Pavlidis met de Eredivisie Speler van de Maand-prijs in augustus dit jaar.

Eredivisie Awards

De Eredivisie Speler van de Maand, Johan Cruijff Talent van de Maand en het Eredivisie Elftal van de Maand worden gekozen op basis van statistieken (Opta) en stemmen van voetballiefhebbers (KPN Man of the Match). Deze criteria spelen ook een rol bij de shortlist voor de Eredivisie Speler van het Jaar en Johan Cruijff Talent van het Jaar. Deze prijzen, evenals de prijzen in de Azerion Vrouwen Eredivisie, worden elk seizoen uitgereikt op de Eredivisie Awards.

De verkiezing Eredivisie Speler van de Maand is een initiatief van de Eredivisie CV in samenwerking met ESPN en EA SPORTS FC™ 24. De verkiezing voor het Johan Cruijff Talent van de Maand wordt georganiseerd door de Eredivisie CV in samenwerking met ESPN, Johan Cruyff Foundation en VriendenLoterij.

Dit artikel delen