Eredivisie

Voetbalwereld maakt statement rondom Paarse Vrijdag: Iedereen is welkom en moet zichzelf kunnen zijn'

Speelronde 12 in de Eredivisie staat in het teken van de #AllTogetherChallenge. Dit initiatief van de Alliantie Gelijkspelen (John Blankenstein Foundation, NOC*NSF, KNVB, KNHB en RVFC) in samenwerking met de Eredivisie CV, Keuken Kampioen Divisie, Vrouwen Eredivisie, VVCS, CBV en FOX Sports, start op Paarse Vrijdag (11 december) en loopt door tot en met de laatste wedstrijd in de Keuken Kampioen Divisie op maandagavond 20.00 uur (Roda JC – Helmond Sport).

Met de #AllTogetherChallenge maken de initiatiefnemers zich sterk voor de boodschap dat iedereen welkom is, zichzelf moet kunnen zijn en dat niemand uitgesloten mag worden.

In de afgelopen drie jaar was de #AllTogetherChallenge gekoppeld aan de internationale Coming Out Day (jaarlijks op 11 oktober), met als meest zichtbare uiting dat alle aanvoerders in betaald- en amateurvoetbal een regenboogband droegen. Vanwege alle COVID-19 perikelen is dit jaar besloten om de aandacht te verleggen naar Paarse Vrijdag. Paarse Vrijdag is al sinds jaren de dag waarop jongeren in Nederland laten zien dat iedereen zichzelf kan zijn en niemand uitgesloten of gepest mag worden om wie die is of op wie die verliefd wordt.

In het speelweekend rondom 11 december 2020 vinden er diverse acties plaats in de voetbalwereld:

 • De aanvoerders van alle teams spelen met een speciale aanvoerdersband. Dit jaar is dat geen regenboogband, maar een ‘#OneLove’ aanvoerdersband. #OneLove is de reeds gelanceerde campagne voor verbinding en is onderdeel van het gezamenlijke aanvalsplan tegen discriminatie, ‘Ons voetbal is van iedereen’.

• Alle coaches en (assistent) scheidsrechters dragen, net als afgelopen jaar, een regenboogspeldje.

• FOX Sports maakt dit voetbalweekend opnieuw gebruik van de regenboogplopkappen.

• Nieuw dit jaar is dat bij alle thuisspelende clubs regenbooghoekvlaggen zullen wapperen.

• De spelers van Telstar (Keuken Kampioen Divisie) spelen tijdens hun wedstrijd op 11 december in een speciaal ontworpen regenboogtenue.

• Aangezien Paarse Vrijdag voornamelijk gericht is op scholieren in Nederland, worden in de ochtend van 11 december (tussen 9:00 – 12:00 uur) diverse online gastlessen over het thema ‘jezelf kunnen zijn’ verzorgd. Gastdocenten uit de voetbalwereld zijn onder andere topcoach Louis van Gaal, scheidsrechter Jeroen Manschot, journaliste Barbara Barend, Telstar-voorzitter Pieter de Waard en profvoetballers Ralf Seuntjens en Kees Luijckx. Naar schatting doen meer dan 1000 basisscholen mee. Het complete rijtje gastdocenten is te vinden op www.onlinegastles.nl/paarsevrijdag.

Dit artikel delen