Eredivisie

Vooruitblik: Als je niet schiet, kun je niet scoren

Als je niet schiet, kun je niet scoren. Tijdens Fortuna Sittard – Vitesse staan er twee spelers op het veld die die gevleugelde uitspraak zeer ter harte hebben genomen. Zian Flemming en Oussama Tannne zijn namelijk twee van de drie spelers met de meeste schoten van buiten het strafschopgebied dit Eredivisieseizoen. Oussama Tannane is zelfs de speler die dit het vaakst deed (101 keer), de Vitessenaar wordt gevolgd door Steven Berghuis (52), Zian Flemming staat op de derde plaats in dit klassement (43).

Van de 2.830 schoten van buiten het strafschopgebied die er dit Eredivisieseizoen gelost werden, leverden er 131 een doelpunt op. Dat betekent dat 4,6 procent van dat soort pogingen werd omgezet in een treffer. Wat betreft schoten van binnen de zestien ligt dat percentage logischerwijs een stuk hoger (16,0%). Kijkend naar alle schoten geeft 11,6 procent van de pogingen dit seizoen reden tot juichen.

Wie de conversie van de meest notoire afstandsschutters van dit Eredivisieseizoen bekijkt, ziet dat Tannane met een kleiner deel van zijn afstandsschoten vaker trefzeker was dan gemiddeld (3%), terwijl Steven Berghuis, Zian Flemming en Abdou Harroui juist wel bovengemiddeld goed scoren op schoten van afstand.

Het zou dus zomaar eens een wedstrijdje verschieten kunnen worden tussen Tannane en Flemming en gezien de cijfers is laatsgenoemde dan in het voordeel. Alleen Steven Berghuis scoorde namelijk vaker van buiten de zestien dan Flemming dit Eredivisieseizoen (Teun Koopmeiners ook 4 keer)!

De cijfers van Tannane hadden er met een beetje geluk voor de spelmaker een stuk beter uit kunnen zien, hij raakte dit Eredivisieseizoen namelijk al negen keer de paal of lat. Eén keer vaker dan heel Fortuna Sittard. De laatste speler die dat vaker deed in een jaargang was Luis Suárez in 2010/11 (11 keer, Steven Berghuis ook 9 in 2018/19).

Dit artikel delen