Eredivisie

Vooruitblik: Andries Noppert en het Friese Fort

Afgelopen weekend pakte sc Heerenveen een knap punt op bezoek bij Feyenoord in De Kuip. De grote man, letterlijk en figuurlijk, was doelman Andries Noppert. Hij maakte elf reddingen en zette daarmee een record neer: sinds Opta de Eredivisie volledig analyseert (2010/11) maakte geen Heerenveen-keeper zoveel reddingen in een eredivisieduel als Noppert in De Kuip. Inmiddels komen een aantal andere aardige mijlpalen en prestaties in zicht.

Want ook in speelronde 1 hield Andries Noppert al de nul voor sc Heerenveen, toen er doelpuntloos werd gelijkgespeeld tegen Sparta. Toen hoefde hij slechts één redding te verrichten, maar toch zal hij tevreden zijn geweest met de clean sheet. Noppert wordt bij het houden van de nul tegen Vitesse aankomend weekend de tweede doelman ooit met drie clean sheets in zijn eerste drie eredivisieduels voor sc Heerenveen. Alleen Carlo L’Ami presteerde dit eerder, in 1993 hield hij zelfs de nul in zijn eerste vier eredivisiewedstrijden voor de Friezen.

Cijfers Noppert in eerste twee duels

Tegenstander Schoten op doel tegen Reddingen Expected goals tegen Tegengoals

Sparta Rotterdam (speelronde 1)

1

1

0,2

0

Feyenoord (speelronde 2)

11

11

2,9

0

Zo heeft Andries Noppert in dit jonge eredivisieseizoen al ruim drie doelpunten voorkomen op basis van Opta’s Expected Goals-model, iets dat alleen Excelsior-doelman Stijn van Gassel (4 goals vookromen) ook kan zeggen. Diezelfde Van Gassel is ook de enige doelman die dit eredivisieseizoen meer reddingen verrichtte dan de boomlange Heerenveen-goalie, al scheelt het niet veel: dertien om twaalf saves.

Verder valt op dat sc Heerenveen de competitie is begonnen met twee keer een 0-0. Dat gebeurde slechts zeven ploegen eerder in de eredivisiehistorie. Mocht Heerenveen nog eens doelpuntloos gelijkspelen dan is de formatie van Kees van Wonderen de derde ploeg die een Eredivisiecampagne met drie doelpuntloze remises begint, na PEC Zwolle in 1980/81 en Sparta in 1992/93.

Dat juist een ploeg van Kees van Wonderen een goede defensie heeft, lag enigszins in de lijn der verwachting. De Heerenveen-trainer was zelf verdediger en kreeg als coach van Go Ahead Eagles slechts 25 tegengoals in 38 duels in het seizoen waarin de Eagles naar de Eredivisie promoveerden. Inmiddels ligt ook voor Van Wonderen een mooie mijlpaal voor het grijpen. Hij kan de veertiende trainer worden die in zijn eerste drie eredivisieduels met een specifieke club geen enkel tegendoelpunt krijgt. Voor sc Heerenveen lukte dit slechts één iemand: Foppe de Haan.

Clean sheets in eerste drie eredivisiewedstrijden

Trainers Club Jaar

Toon van den Enden

DWS

1961

Wiel Coerver

Sparta Rotterdam

1966

Bob Janse

Excelsior

1970

Joop Brand

Sparta Rotterdam

1980

Theo de Jong

FC Den Bosch

1986

Rob Baan

Roda JC Kerkrade

1986

Foppe de Haan

sc Heerenveen

1993

Artur Jorge

Vitesse

1998

Piet Buter

FC Utrecht

2008

Mario Been

Feyenoord

2009

Michel Preud'homme

FC Twente

2010

Arne Slot

AZ

2019

Joseph Oosting

Vitesse

2019

Wedstrijden

Dit artikel delen