Eredivisie

Vooruitblik: Danilo zorgt voor samba in Enschede

Danilo is één van de negen huurlingen die dit seizoen arriveerden bij FC Twente. De Braziliaanse spits liet bij Jong Ajax al zien over scorend vermogen te beschikken. Hij speelde van 2018 tot 2020 42 wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie en wist daarin 24 keer te scoren. Afgelopen seizoen mocht hij ruiken aan het grote werk bij het eerste elftal. De aanvaller mocht invallen in een Eredivisieduel met Heracles Almelo en begon in de return tegen Getafe zelfs in de basis, wat beloond werd met een doelpunt.

Vanwege de grote concurrente voorin bij Ajax koos Danilo ervoor om zich te laten verhuren aan een club waar hij veel ervaring op kon doen in de Eredivisie. Dit werd FC Twente en dat blijkt een schot in de roos te zijn. Hij begon alle zes competitiewedstrijden dit seizoen in de basis en zijn rendement lijkt hem nu al onmisbaar te maken voor de Tukkers. De Braziliaan hoeft met vijf doelpunten alleen Steven Berghuis (6) voor zich te dulden op de topscorerslijst (3 anderen ook 5). Dat hij ook oog voor een ander heeft blijkt wel uit zijn drie assists. Ook in het ‘MVP-klassement’ hoeft hij alleen Berghuis voor zich te dulden en staat hij op gelijke hoogte met voormalig collega Lassina Traoré.

Wat opvalt aan het rendement van Danilo is zijn scherpte vanaf het begin van de wedstrijd en de samenwerking met Vaclav Cerny. Danilo scoorde dit Eredivisieseizoen al twee keer in de eerste twee minuten. In de laatste competitiewedstrijd, tegen FC Utrecht, was het zelfs na achttien seconden al raak. Sanharib Malki is de enige speler die drie doelpunten maakte in de eerste twee minuten over een heel Eredivisieseizoen. Hij deed dit namens Roda JC in 2012/13.

Naast zijn twee goals in de eerste twee minuten gaf hij ook nog eens een keer zo vroeg een assist, op Vaclav Cerny in het uitduel met Feyenoord. Dat hij deze assist gaf op zijn Tsjechische teamgenoot is geen toeval, want de twee weten elkaar erg makkelijk te vinden. Danilo gaf twee van zijn drie assists dit Eredivisieseizoen op Cerny en de Tsjech gaf zijn twee assists allebei op de Braziliaan. Verder gaf geen Twente-speler een assist op Danilo. Er is geen duo in de Eredivisie dat zoveel goals van elkaar voorbereidde als Danilo en Cerny (4). De koppels Traoré/Antony en Pavlidis/Trésor volgen met drie goals.

MVP-klassement - Eredivisie 2020/21

Speler

Goals

Assists

Goals + Assists

Steven Berghuis

6

3

9

Danilo

5

3

8

Lassina Traoré

5

3

8

Henk Veerman

5

2

7

4 spelers

   

6

 

Dit artikel delen