Eredivisie

Vooruitblik: De Eredivisie opnieuw de spectaculairste competitie van Europa?

Al langere tijd geldt de Nederlandse Eredivisie als één van de leukste competities van Europa. Een garantie voor goals en een kraamkamer van toptalent: onze eigen competitie werd over de hele wereld geroemd om het spektakel. Toch leek vorig seizoen de klad er even in te komen, met een laag doelpuntengemiddelde per wedstrijd en zelfs een dieptepunt qua hattricks (twee stuks, slechts). Reden tot zorgen?

Het antwoord is nee. De Eredivisie als spektakelcompetitie is weer helemaal terug. In dit jonge seizoen werden er al 119 goals gemaakt in 36 wedstrijden, een gemiddelde van liefst 3,3 treffers per wedstrijd. Dat ligt ruim boven het gemiddelde van vorig seizoen (2,9 per wedstrijd) en is ook in Europees perspectief erg hoog. In de grootste tien Europese competities werd alleen in de Ligue 1 tot dusver vaker gescoord per duel.

Grootste tien competities van Europa 2022'/23

Competitie Goals per wedstrijd

Ligue 1

3,5

Eredivisie

3,3

Bundesliga (Oostenrijk)

3,1

Bundesliga (Duitsland)

3,1

Schotse Premiership

3,0

Jupiler Pro League

2,9

Premier League

2,9

Primeira Liga

2,6

Serie A

2,4

La Liga

2,3

Return of the Hattrick

Een ontwikkeling die hiermee samenhangt: de terugkeer van de hattrick in de Eredivisie. Vorig seizoen waren er slechts twee spelers die drie keer wisten te scoren in één eredivisieduel (Bart Ramselaar tegen Willem II en Sébastien Haller tegen FC Twente). Dit seizoen staat de teller al op drie hattricks, die allemaal al in de maand augustus werden gemaakt. Steven Bergwijn, Sydney van Hooijdonk en Cody Gakpo lieten allen al een drieklapper aantekenen. Daarmee liggen we iets achter op het recordschema, want om de 39 hattricks uit het seizoen 1959/60 te evenaren, zal er iedere speelronde minstens één hattrick gemaakt moeten worden. Toch is het bemoedigend dat er weer wedstrijdballen mee naar huis worden genomen door productieve spelers.

Snelle goals

Verder opvallend in het huidige Eredivisieseizoen: de snelle goals. Vito van Crooij evenaarde namens Sparta het snelste Eredivisiedoelpunt aller tijden (8 seconden) en inspireerde en passant de vedetten van Paris Saint-Germain, maar hij was niet de enige die snel wist te scoren. In totaal werd er dit seizoen al drie keer in de eerste minuut van een Eredivisieduel gescoord. Dat is nu al even vaak als in de gehele vorige jaargang.

Het bijzondere aan de goals van dit seizoen is dat de drie goals in de eerste minuut zelfs allemaal binnen twintig seconden werden gemaakt. In de laatste zeven seizoenen (2015/'16 t/m 2021/'22) bij elkaar werden er in totaal ook drie goals gemaakt binnen de eerste twintig seconden van een Eredivisiewedstrijd. Voor de volledigheid nogmaals de rappe goals van dit seizoen:

Datum Tijd Speler Team Wedstrijd

14-8-2022

00:08

Vito van Crooij

Sparta Rotterdam

AZ

31-8-2022

00:20

Xavi Simons

PSV

FC Volendam

31-8-2022

00:15

Denilho Cleonise

FC Twente

Excelsior

Dit artikel delen