Eredivisie

Vooruitblik: De verdediging is de beste aanval voor Vitesse

Dankzij een wervelende tweede helft was de Gelderse derby van afgelopen speelronde uiteindelijk een prooi voor Vitesse. De overwinning op N.E.C. was de eerste voor de Arnhemmers in de Eredivisie sinds 15 januari. Gecombineerd met de doortocht in de Europa Conference League heeft de ploeg daarmee een mindere periode afgesloten.

In de clash met N.E.C. waren het de verdedigers die voorin ook belangrijk waren. Alois Dominik Oroz en Danilho Doekhi verzorgden drie van de vier doelpunten, terwijl wingback Eli Dasa twee keer de aangever was. Voor Vitesse was het voor het eerst sinds 26 april 2009 (toen tegen FC Utrecht) dat de ploeg drie keer trefzeker was in een Eredivisiewedstrijd dankzij een verdediger.

Waar centrale verdedigers Doekhi en Oroz (allebei 3 goals dit seizoen) de afmakers waren, werden de kansen zoals wel vaker dit seizoen gecreëerd vanaf de flanken. Zo staat Eli Dasa vierde in 2021/22 als het gaat om gecreëerde kansen uit open spel, en is hij de hoogst geklasseerde niet-aanvaller. Zijn collega Maximilian Wittek, die tegen N.E.C. ontbrak vanwege een schorsing, staat juist hoog qua gecreëerde kansen uit standaardsituaties: alleen Orkun Kökcü en Adam Maher doen dat beter dit seizoen.

Kansen gecreëerd open spel Aantal Kansen gecreëerd spelhervattingen Aantal
 1. Dusan Tadic

77

 1. Orkun Kökcü

40

 1. Luis Sinisterra

52

 1. Adam Maher

32

 1. Steven Berghuis

46

 1. Maximilian Wittek

30

 1. Eli Das

37

 1. Joey Veerman

23

 • Orkun Kökcü

37

 1. Lasse Schöne

22

Deze kansen leiden overigens ook zeker tot doelpunten. Wittek en Dasa zijn de spelers met de meeste assists dit seizoen voor Vitesse: beide vleugelverdedigers gaven al tien assists in alle competities. Geen andere Vitesse-speler gaf er meer dan drie. Dasa gaf zowel tegen N.E.C. als drie dagen eerder tegen Rapid Wien twee assists en vervulde daarmee een sleutelrol in de wederopstanding van de Arnhemmers.

Assist Vitesse 2021/22 (alle competities) Aantal
 1. Maximilian Wittek

10

 • Eli Dasa

10

 1. Million Manhoef

3

 • Loïs Openda

3

De wedstrijd tegen Sparta Rottedam heeft voor Danilho Doekhi een speciaal randje: hij kan zijn honderdste Eredivisieduel gaan spelen. De centrale verdediger kan daarnaast een clublegende evenaren: Doekhi was in zijn laatste twee competitiewedstrijden trefzeker en kan de eerste Vitesse-verdediger worden die in drie Eredivisieduels op rij scoort sinds Guram Kashia in augustus-september 2015.

Bekijk vrijdagavond om 20.00 uur: Vitesse - Sparta Rotterdam

Dit artikel delen