Eredivisie

Vooruitblik: Een Klassieker met nieuwe hoofdrolspelers?

Het lijkt op voorhand al een bijzondere Klassieker te worden. Wegens uiteenlopende redenen staan er zondag bij Ajax en Feyenoord spelers op het veld die dit seizoen nog niet veel gespeeld hebben, terwijl de Rotterdammers waarschijnlijk trainer Arne Slot moeten missen wegens corona. Wat betekenen deze recente ontwikkelingen voor beide teams?

Ajax gaat er alles aan doen om de uitschakeling in de Champions League te verwerken en om een oplossing te vinden voor de poreuze verdediging van de laatste tijd. Historisch gezien is Feyenoord dan een fijne tegenstander: Ajax verloor geen van de laatste vijftien Klassiekers in eigen huis in de Eredivisie. Daarnaast hield de ploeg de nul in de laatste vier thuiswedstrijden tegen de Rotterdammers.

Erik ten Hag zal wederom met doelman André Onana spelen, maar vast ook met oud-Feyenoorder Steven Berghuis. De spelmaker van de Amsterdammers staat momenteel op 98 Eredivisie goals en is dus dichtbij een mijlpaal. Echter van de 26 teams die Berghuis ontmoette in de Eredivisie, scoorde hij tegen één ploeg nog niet: Feyenoord.

Eredivisiegoals Berghuis per tegenstander Wedstrijden Goals
 1. Willem II

13

9

 1. PEC Zwolle

14

9

 1. Fortuna Sittard

8

7

 1. FC Twente

14

7

 1. sc Heerenveen

15

7

--

--

--

 1. FC Dordrecht

2

1

 1. De Graafschap

3

1

 1. SC Cambuur

4

1

 1. Feyenoord

8

0

Ook Feyenoord moet gedwongen schuiven in het elftal vanwege coronaperikelen en de schorsing van Orkun Kökcü. Daarnaast ontbreekt Justin Bijlow wegens een blessure, de eerste doelman van de ploeg. Zijn vervanger Ofir Marciano laat echter tot dusverre prima statistieken zien.

De Israëlier keerde tot dusver 82 procent van de schoten op zijn doel; van alle keepers met minimaal drie wedstrijden dit Eredivisieseizoen doet allen Remko Pasveer dat beter, de doelman die de Klassieker ook moet missen. Met Onana, Marciano en wellicht nog meer wijzigingen zou de nieuwe hoofdrolspeler in de Klassieker zomaar eens een verrassende naam kunnen zijn.

Reddingspercentage Eredivisie 2021/'22* Clubs %
 1. Remko Pasveer

Ajax

90%

 1. Ofir Marciano

Feyenoord

82%

 1. Maarten Stekelenburg

Ajax

80%

 1. Koen Bucker

Heracles Almelo

78%

 1. Lars Unnerstall

FC Twente

74%

*Keepers met minimaal 3 wedstrijden

Bekijk zondag 20 maart om 14.30 uur: Ajax - Feyenoord

Dit artikel delen