Eredivisie

Vooruitblik: Eindsprint Sparta voldoende voor handhaving?

Slechts één team wist zes punten te pakken in de laatste twee speelronden: Sparta Rotterdam zorgde met twee hele belangrijke zeges ervoor dat ze nu dichtbij handhaving zijn. In een duel met directe concurrent Heracles Almelo valt zondag de beslissing. Na de komst van Maurice Steijn als trainer van Sparta is de kans op nog een seizoen Eredivisie in ieder geval een stuk groter worden.

Nadat Sparta een punt pakte tegen AZ bij het debuut van Steijn als eindverantwoordelijke werden de laatste twee wedstrijden dus gewonnen. De zege in speelronde 33 tegen PEC Zwolle was in meerdere opzichten speciaal: Sparta won voor het eerst dit Eredivisieseizoen opeenvolgende wedstrijden in de Eredivisie, terwijl de Spangenaren voor het eerst dit seizoen in opeenvolgende wedstrijden minimaal twee keer wisten te scoren.

Sinds de komst van Steijn was Sparta zowel scherp voor het vijandelijke doel als solide achterin. Vijf van de 28 doelpogingen van Sparta waren raak in de laatste drie speelronden, dat leverde de ploeg de op twee na hoogste schotconversie op in deze periode (18%). Daarnaast pakte de vertrekkende doelman Maduka Okoye 83 procent van de schoten op zijn doel, het hoogste percentage van alle keepers die drie keer meededen in deze periode.

Laatste drie speelrondes Schoten Goals Schotconversie
1. PSV 41 9 22%
2. Ajax 51 10 20%
3. Sparta Rotterdam 28 5 18%
- SC Cambuur 28 5 18%
5. RKC Waalwijk 46 6 13%

Maurice Steijn heeft het dus snel op de rit gekregen bij de Kasteelheren. Hij is de negende trainer die geen van zijn eerste drie Eredivisieduels met Sparta verloor en kan de vierde worden die geen van zijn eerste vier Eredivisiewedstrijden verliest, na Wiel Coerver in 1966, Georg Keßler in 1970 en zijn voorganger Henk Fraser in 2019. Kan Steijn zowel in dit illustere rijtje komen als Sparta behouden voor de Eredivisie?

Laatste drie speelrondes (keepers met 3 duels) Schoten op doel Tegengoals Reddingspercentage
1. Maduka Okoye 12 2 83%
2. Koen Bucker 22 5 77%
3. Etienne Vaessen 8 2 75%
- Mattijs Branderhorst 16 4 75%
- Andries Noppert 16 4 75%

Zondag om 14.30 uur: Heracles Almelo - Sparta Rotterdam

Dit artikel delen