Eredivisie

Vooruitblik: FC Groningen met nieuw koningskoppel richting play-offs

FC Groningen is momenteel in vorm. De ploeg van Danny Buijs is ongeslagen in de laatste vijf competitiewedstrijden en is met een achtste plaats op koers voor de play-offs voor Europees voetbal. In speelronde 28 wacht koploper Ajax, de ploeg die in de afgelopen twee seizoenen nul punten pakte in de Euroborg. Daarnaast heeft FC Groningen met Michael de Leeuw en Jørgen Strand Larsen op dit moment twee aanvallers in topvorm rondlopen.

De 35-jarige Michael de Leeuw, die afgelopen zomer terugkeerde bij FC Groningen, is nog lang niet in de herfst van zijn carrière beland. De aanvaller was trefzeker in zijn laatste drie Eredivisie-optredens en kan dat voor het eerst in zijn carrière in vier eredivisieduels op rij doen. Een doelpunt tegen Ajax betekent daarnaast dat De Leeuw een plaats opschuift naar de tweede plaats in de all-time topscorerlijst van FC Groningen op het hoogste niveau. Daarnaast wordt het dan zijn 27e competitiedoelpunt in de Euroborg; geen speler maakte ooit zoveel eredivisietreffers in De Groene Kathedraal.

Eredivisiegoals FC Groningen Goals Eredivisiegoals Euroborg Goals
  1. Peter Houtman

62

  1. Michael de Leeuw

26

  1. Jos Roossien

52

  • Mimoun Mahi

26

  1. Michael de Leeuw

51

  1. Tim Matavz

25

  1. Erwin Koeman

49

  1. Andreas Granqvist

18

  • Hennie Meijer

49

  1. Marcus Berg

17

De andere aanvaller in vorm bij FC Groningen is Jørgen Strand Larsen. De Noorse spits scoorde in zijn laatste twee wedstrijden en maakte in 2022 al vijf treffers, slechts één minder dan voor de winterstop. Ook zijn andere statistieken zijn verbeterd ten opzichte van de eerste seizoenshelft: hij is meer gaan schieten en is vaker in het strafschopgebied van de tegenstander te vinden.

Kan hij samen met Michael de Leeuw ook de Ajax-verdediging het leven zuur maken? De Amsterdammers kregen in elk van de laatste vier eredivisieduels twee goals tegen en zullen hopen tegen Groningen een einde te maken aan deze reeks.

Strand Larsen Wed Min Sch Goals Exp goals Balcontacten in 16

Voor winterstop

17

1009

17

6

3.3

31

Na winterstop

9

808

33

5

5.6

54

Legenda: Wed = wedstrijden, Min = speelminuten, Sch = Schoten, Exp Goals = Expected Goals en Balcontacten in 16 = Balcontacten in vijandelijke zestienmetergebied.

Bekijk zaterdag 2 april om 16.30 uur de wedstrijd: FC Groningen - Ajax

Dit artikel delen