Eredivisie

Vooruitblik: FC Utrecht klimt omhoog

Een trainerswissel, bijna twee hele maanden zonder competitiezege en een plek in het rechterrijtje medio december 2020. Zo hadden de fans van FC Utrecht het voetbalseizoen 2020/21 niet voorgesteld. Na een goede reeks in januari heeft de club uit de Domstad de aansluiting met de play-off plekken echter weer gevonden, en hoopt het eeuwige rivaal Ajax komende zondag het vuur aan de schenen te leggen.

De definitieve aanstelling van René Hake, eind december vorig jaar, heeft de rust in Utrecht doen wederkeren. Het kalenderjaar 2021 begon voor de plaatselijke FC nog met een gelijkspel tegen FC Groningen (2-2) en een krappe uitnederlaag tegen Vitesse (1-0), daarna was Utrecht los. Alleen Ajax pakte meer punten in de laatste vier speelronden (12) dan FC Utrecht (10), waarin het team van René Hake meer punten pakte dan in de eerste tien wedstrijden onder de huidige Utrecht-trainer (9).

FC Utrecht kan het gehele seizoen al bogen op een solide defensie. Alleen FC Groningen kreeg dit Eredivisieseizoen minder schoten op doel tegen (69) dan FC Utrecht (70), ondanks het feit dat FC Utrecht in de laatste speelronde nog 3-3 speelde tegen PEC Zwolle.

Eredivisie 2020/21

#

Team

Schoten op doel tegen

1.

FC Groningen

69

2.

FC Utrecht

70

3.

PSV

71

4.

AZ

76

5.

Ajax

76


Aanvallend zat het Utrecht in de eerste maanden van het seizoen niet mee. De club scoorde dit Eredivisieseizoen 27 keer, terwijl het team op basis van de kwaliteit van de kansen 38,7 goals had mogen verwachten. Op basis van Expected Goals presteert FC Utrecht meer onder dan ieder ander team in de Eredivisie (-11,7).

Sander van de Streek neemt zijn ploeg nu aanvallend bij de hand. Van de Streek was in elk van zijn laatste vier competitieduels bij een doelpunt betrokken (3 goals, 1 assist), zijn langste reeks in de Eredivisie. Alleen Georgios Giakoumakis was in de laatste vier speelronden waardevoller dan de aanvallende middenvelder van FC Utrecht.

Eredivisie 2020/21 - Speelronde 17-20

 

Speler

Goals

Assists

Goals + assists

1

Giakoumakis

5

0

5

2

Van de Streek

3

1

4

=

Ghoochannejhad

4

0

4

=

Tadic

1

3

4

=

Machach

0

4

4

Dit artikel delen