Eredivisie

Vooruitblik: Fortuna Sittard in feeststemming naar duel met RKC

Het is Oktoberfeest in Sittard. Niet alleen komende zaterdag tegen RKC Waalwijk, wanneer dit feest het thema zal zijn rondom deze wedstrijd, maar ook als het gaat om sportieve prestaties. Fortuna is samen met AZ één van de twee teams die hun laatste drie competitiewedstrijden wist te winnen. Wat zit er nog meer in het vat als de ploeg zaterdag in Beierse sferen aantreedt tegen RKC?

Voor Fortuna Sittard was het voor het eerste sinds maart 2000 dat de ploeg drie opeenvolgende eredivisieduels wist te winnen. Daarnaast scoorde Fortuna voor de tweede keer dit kalenderjaar vaker dan één keer in een uitwedstrijd in de competitie (eerder 1-2 tegen FC Twente op 7 mei). Prima statistieken voor een ploeg die aan het begin van het seizoen nog moeite had om punten te pakken. Waar het in de eerste weken vooral van sterspeler Burak Yilmaz moest komen, weet Fortuna nu via anderen productief te zijn. De laatste zeven eredivisietreffers van de club werden door vijf verschillende spelers gemaakt.

De ommekeer bij Fortuna Sittard kwam tegelijk met de komst van de nieuwe trainer Julio Velázquez. De Spanjaard pakte negen punten uit zijn eerste drie wedstrijden met de club en werd de eerste trainer die zijn eerste drie eredivisiewedstrijden als Fortuna-trainer winnend afsloot.

Een indrukwekkende prestatie van Velázquez, ook in historisch opzicht. Hij is namelijk de eerste trainer die zijn eerste drie eredivisieduels won met een club van buiten de traditionele top-3 sinds Jaap Stam met PEC Zwolle in 2019. Tegen RKC Waalwijk kan Velázquez zich bij een select groepje voegen. Slechts vier trainers wisten hun eerste vier eredivisieduels ooit te winnen wanneer ze niet bij Ajax, Feyenoord en PSV werkten, waarvan Jan van Staa in 2006 met FC Twente de laatste was.

Trainers die eerste vier eredivisieduels wonnen (excl. Ajax, Feyenoord & PSV)

Trainer Seizoen Team Aantal zeges begonnen

Rinus Loof

1957/58

ADO Den Haag

4

Wim Latten

1958/59

Fortuna '54 Geleen

4

Georg Keßler

1970/71

Sparta Rotterdam

5

Jan van Staa

2005/06

FC Twente

4

Julio Velázquez

2022/23

Fortuna Sittard

3

Waar het bier voor de aftrap al rijkelijk zal vloeien op de tribunes, daar zal Fortuna op het veld nog de volle focus moeten behouden. Tegen RKC Waalwijk gaat het de laatste tijd echter wel goed: van de laatste vijf eredivisie-ontmoetingen verloor Fortuna alleen de meest recente op 23 januari (2-1). Er moet dan wel gelet worden op Mika Biereth, de man in vorm bij RKC. De spits scoorde in zijn laatste twee wedstrijden en kan met 19 jaar en 243 dagen kan de jongste RKC-speler worden die minstens drie keer trefzeker is in de Eredivisie.

Bekijk zaterdag om 18.45 uur: Fortuna Sittard - RKC Waalwijk.

Wedstrijden

Dit artikel delen