Eredivisie

Vooruitblik: Go Ahead Eagles beleeft beste start in 35 jaar

Vorig seizoen zorgde Go Ahead Eagles op de laatste speeldag van de Keuken Kampioen Divisie voor een daverende verrassing door, nota bene op doelsaldo, direct te promoveren naar de Eredivisie. Het was dus maar de vraag hoe de Deventenaren zich staande zouden houden in de Eredivisie, maar vooralsnog overtreft de ploeg vele verwachtingen. Na tien speelronden is de ploeg terug te vinden op plek tien op de ranglijst en speelt de ploeg attractief voetbal. En ook in de statistieken blinkt Go Ahead Eagles uit.

Met dertien punten na tien wedstrijden en een doelsaldo van -6 kent Go Ahead Eagles de beste seizoensstart in de Eredivisie sinds 1985/86, toen de ploeg exact dezelfde cijfers liet noteren. In slechts negen van de voorgaande 31 seizoenen van de Eagles op het hoogste niveau had de ploeg meer punten na ronde tien. Ook vorig seizoen in de Keuken Kampioen Divisie had de ploeg na dertien punten na zoveel wedstrijden, waarna de troepen van Kees van Wonderen pas echt op stoom raakten. Mocht de ploeg daar dit jaar weer toe in staat zijn, kan het opnieuw een sprookjesseizoen worden.

Zeker de laatste weken is de stijgende lijn ingezet met opeenvolgende overwinningen op Heracles Almelo (4-2) en Vitesse (1-2), alleen Ajax wist ook de volle buit te pakken in de laatste twee speelronden. Een nieuwe zege op Fortuna Sittard zou betekenen dat Go Ahead Eagles voor het eerst sinds mei 1995 drie keer op rij wint in de Eredivisie (toen 6).

Team Schoten

Ajax

200

PSV

193

Feyenoord

178

FC Utrecht

141

Vitesse

140

Heracles Almelo

132

Go Ahead Eagles

122

Ook het spel is aantrekkelijk om te zien: slechts zes ploegen losten meer schoten dit Eredivisieseizoen dan Go Ahead, waarmee de ploeg zich heeft genesteld tussen ploegen die je aan het einde van het seizoen in de (sub)top van de Eredivisie zou verwachten.

Datum Speler Wedstrijden Goals

22-11-1992

Erwin Looms

7

4

6-11-1993

Lloyd Kammeron

7

7

29-10-1994

Jack de Gier

7

4

20-9-2013

Marnix Kolder

7

4

24-10-2021

Iñigo Córdoba

7

4

Waar clubs opbloeien staan vaak ook nieuwe talenten op en bij Go Ahead is dat tot nu toe zonder twijfel Iñigo Córdoba. De van Athletic Bilbao overgekomen aanvaller was in zijn eerste zeven wedstrijden al vier keer trefzeker. Hiermee werd de Spanjaard pas de elfde speler die zo vaak trefzeker was in zijn eerste zeven Eredivisieduels voor Go Ahead Eagles en zelfs de eerste buitenlander die dit lukte. Deze eeuw ging alleen Marnix Kolder Córdoba voor in 2013.

Zondag 31 oktober om 20:00 uur: Go Ahead Eagles - Fortuna Sittard

Dit artikel delen