Eredivisie

Vooruitblik: Heerenveen lastige horde voor PSV

In de strijd om de tweede plaats deed PSV het afgelopen weekend goede zaken. De Eindhovenaren wonnen zelf van FC Groningen en zagen AZ het onderspit delven tegen Ajax. sc Heerenveen is de volgende horde voor de mannen van Roger Schmidt en hoewel die ploeg niet in de beste vorm steekt, kan het zomaar een lastig potje worden voor PSV.

In de recente geschiedenis doen de Friezen het namelijk uitstekend tegen PSV. Heerenveen verloor maar vier van de laatste vijftien Eredivisiewedstrijden tegen de ploeg uit de Lichtstad (G7, V4) en kwam in veertien van deze vijftien ontmoetingen tot scoren. In december eindigde de ontmoeting tussen deze ploegen door een zeer late treffer van PSV-aanvaller Joël Piroe in een gelijkspel.

Sowieso doet Heerenveen het de laatste tijd prima tegen hooggeklasseerde teams. De ploeg was trefzeker in de laatste elf Eredivisieduels met teams die aan het begin van de speeldag in de top-3 stonden en verloor maar één van vier dergelijke duels dit seizoen (W1, G2). Een opvallende speler hierbij is Mitchell van Bergen.  Sinds zijn debuut voor sc Heerenveen in 2018 maakte alleen Myron Boadu meer Eredivisiegoals tegen de traditionele top-3 (10) dan de rappe buitenspeler (6, gedeeld met Steven Berghuis). Van Bergen kwam dit seizoen pas vier keer tot scoren, maar drie van die treffers waren tegen Ajax, Feyenoord en PSV.

Een goede manier om Heerenveen pijn te doen lijkt de kop te zijn. Negen van de laatste 25 tegentreffers van Heerenveen in de competitie waren kopgoals, nadat er van de voorgaande 25 tegendoelpunten slechts één met het hoofd gemaakt werd. PSV scoorde dit seizoen zeven keer met het hoofd, een aantal dat door slechts vier ploegen wordt overtroffen deze Eredivisiejaargang.

Dit artikel delen