Eredivisie

Vooruitblik: is een goed begin van het seizoen het halve werk?

Promovendus Go Ahead Eagles en sc Heerenveen trappen vandaag de eerste speelronde van het nieuwe eredivisieseizoen af. Het moment dat elk team weer kan dromen van een mooie eindklassering, de jacht op de Willy van der Kuijlen-trofee geopend wordt, de hoge verwachtingen nog getemperd kunnen worden en het degradatiespook voor iedereen ver weg is. Is een goed begin van het seizoen het halve werk? We pakken de cijfers er bij.

Winnen belangrijk voor titelaspiraties

51 van de 64 Eredivisiekampioenen wonnen hun openingsduel van het seizoen. Wat dat betreft lijkt de eerste klap dus zeker een daalder waard te zijn. Toch werd de afgelopen jaren bewezen dat een valse start niet gelijk het einde van de titelaspiraties hoeft te betekenen. Zo kwam het in de afgelopen tien volledige seizoenen (exclusief het eerder beëindigde seizoen 2019/20) vier keer voor dat de uiteindelijke kampioen de eerste wedstrijd van het seizoen niet wist te winnen (vier keer een gelijkspel).

Dat een uiteindelijke landskampioen de eerste wedstrijd van het seizoen verloor, is alweer langer geleden. Dertien jaar geleden op 31 augustus 2008 verloor AZ de seizoensouverture tegen NAC met 1-2. Ook in de tweede speelronde ging het team van trainer Louis van Gaal hard onderuit in Den Haag (3-0). Daarna was het tij gekeerd: AZ won in eigen huis van PSV (1-0) en verloor in de resterende 31 wedstrijden nog maar twee keer. Met een verschil van 11 punten op de nummer twee werd AZ voor de tweede keer in de clubgeschiedenis landskampioen.

Winst ook belangrijk voor degradatiekandidaten

In de 65-jarige historie van de Eredivisie kwam het 139 keer voor dat een team degradeerde uit onze competitie. Bij liefst 114 van die degradanten werd de eerste wedstrijd van het seizoen niet gewonnen. Van de laatste 33 teams die een jaar later in de Keuken Kampioen Divisie uit moesten komen, wonnen er drie hun eerste wedstrijd van het seizoen. Zo was VVV het afgelopen jaar met 5-3 te sterk voor FC Emmen, won De Graafschap in 2018/'19 met 2-0 van Feyenoord en pakte FC Dordrecht in 2014/'15 drie punten op bezoek bij sc Heerenveen. Zij bewijzen dat er niet te vroeg gejuicht moet worden, maar het seizoen beginnen met een zege blijkt toch vaak van grote waarde te zijn.

Wie maakt het eerste doelpunt?

Georgios Giakoumakis, die vorig seizoen de eerste Willy van der Kuijlen-trofee won, startte zijn seizoen uitstekend met een hattrick op bezoek bij FC Emmen. Maar de eerste treffer van de afgelopen jaargang werd gemaakt door Lucas Woudenberg. Voor de verdediger was dat ook direct zijn enige treffer van die jaargang.

Over de afgelopen tien seizoenen maakte de speler die tekende voor het eerste Eredivisiedoelpunt van die campagne gemiddeld zes doelpunten. Wie schiet er bij de Eagles tegen Heerenveen uit de startblokken?

Seizoen Speler Club Totaal aantal goals in dat seizoen

2020/'21

Lucas Woudenberg

sc Heerenveen

1

2019/'20

Lennart Thy

PEC Zwolle

6

2018/'19

Mike van Duinen

PEC Zwolle

8

2017/'18

Cyriel Dessers

FC Utrecht

9

2016/'17

Queensy Menig

PEC Zwolle

9

2015/'16

Ilias Bel Hassani

Heracles Almelo

8

2014/'15

Jesper Drost

PEC Zwolle

8

2013/'14

Ricardo van Rhijn

Ajax

2

2012/'13

Jens Podevijn

Willem II

2

2011/'12

Guyon Fernandez

Feyenoord

7

Dit artikel delen