Eredivisie

Vooruitblik: Joseph Oosting kan met clean sheet 35 jaar oud record evenaren

RKC Waalwijk is het nieuwe Eredivisieseizoen uitstekend begonnen. Het was voor het eerst sinds het seizoen 2012/13 dat de Waalwijkers een zege noteerden in de eerste wedstrijd van het seizoen. In de afgelopen seizoenen moest RKC Waalwijk wachten tot de vierde (2020/21) en de twaalfde (2019/20) speelronde voordat er voor het eerst drie punten konden worden bijgeschreven. Een opsteker voor trainer Joseph Oosting dus, die bezig is aan een zeer bijzondere reeks.

Voordat hij hoofdtrainer werd in Waalwijk, was Oosting in dienst van Vitesse. Voor de Arnhemmers zat hij in het seizoen 2019/20 een aantal keer op de bank als eindverantwoordelijke en deed dat met verve. De trainer debuteerde met een bloedeloos gelijkspel tegen Feyenoord (0-0) en won daarna twee keer met 3-0, van FC Twente en VVV-Venlo.

Ook in zijn eerste Eredivisieduel als trainer van RKC Waalwijk zag hij zijn ploeg de nul houden, waarmee hij de eerste eredivisietrainer is die in zijn eerste vier competitieduels een clean sheet noteert. Dat is voor het eerst sinds Michel Preud'homme vier keer de nul hield in augustus 2010 met FC Twente.

Foppe de Haan begon zijn trainerscarrière in de Eredivisie ook met vier opeenvolgende clean sheets. Slechts één trainer zag zijn teams in zijn eerst vijf eredivisieduels de nul houden. In 1986 was het Theo de Jong die in dienst van FC Den Bosch achtereenvolgens geen doelpunt tegenkreeg tegen VVV-Venlo (0-0), PEC Zwolle (1-0), FC Twente (0-0), Roda JC Kerkrade (0-0) en FC Groningen (1-0).

Zaterdag kan Joseph Oosting tegen sc Heerenveen het record van Theo de Jong dus evenaren. Daarbij zal men bij RKC vooral moeten letten op Henk Veerman. De boomlange aanvaller kwam tot scoren in allebei zijn voorgaande eredivisiewedstrijden tegen RKC Waalwijk, alleen tegen Feyenoord (4) en Roda JC (3) maakte hij meer Eredivisiegoals. Het feit dat RKC in achttien van de twintig Eredivisie-ontmoetingen met Heerenveen in Friesland minimaal één treffer incaseerde spreekt zeker niet in het voordeel van de Waalwijkers.

Langste reeks 'de nul' sinds debuut als eredivisietrainer

Zet Oosting zijn ongeslagen reeks door en gaat hij op jacht naar het record van De Jong?

Trainer Club Datum Duels

Theo de Jong

FC Den Bosch

1986

5

Joseph Oosting

RKC Waalwijk

2019-2021

4

Michel Preud'homme

FC Twente

2010

4

Foppe de Haan

sc Heerenveen

1993

4

Arne Slot

AZ

2019

3

Piet Buter

FC Utrecht

2008

3

Artur Jorge

Vitesse

1998

3

Wiel Coerver

Sparta Rotterdam

1968

3

Toon van den Enden

DWS

1961

3

Dit artikel delen