Eredivisie

Vooruitblik: Pavlidis bij Griekse Eredivisie-goden

Aanstaande zondag vormt het Hitachi Capital Mobility Stadion het decor voor de wedstrijd FC Groningen - Willem II. Vangelis Pavlidis, topschutter bij Willem II met vier doelpunten, kan zich de komende weken in een illuster rijtje Griekse Eredivisie-goden scharen. 

Afgelopen zaterdag werd Willem II – VVV-Venlo het tweede Eredivisieduel ooit waarin beide teams een Griek zagen scoren. Voor de thuisploeg scoorde Vangelis Pavlidis, voor de bezoekers was Georgios Giakoumakis trefzeker. De enige andere keer dat dit gebeurde was op 2 april 2005, toen Georgios Samaras (voor sc Heerenveen) en Angelos Charisteas (voor Ajax) scoorden tijdens sc Heerenveen – Ajax. Waar Giakoumakis bij VVV een uitstekend beginseizoen kent, is Pavlidis bij Willem II al bijna twee jaar een gevreesde spits in de Eredivisie. In 48 competitieduels voor de Tilburgers scoorde de Griek liefst twintig keer.


De net 22 jaar geworden Vangelis Pavlidis heeft zich daarmee razendsnel opgewerkt op de Griekse topscorerslijst in de Eredivisie, waarop hij momenteel een mooie vijfde plaats bezet. Van alle Grieken maakten alleen de gevestigde namen Nikos Machlas, Yannis Anastasiou en de eerder genoemde Georgios Samaras en Angelos Charisteas meer Eredivisietreffers dan de Willem II-spits.

Pavlidis is nog één treffer verwijderd van nummer vier Angelos Charisteas en heeft Georgios Samaras – die vijf keer vaker scoorde in de Eredivisie – ook in het vizier. Opvallend is dat Vangelis Pavlidis, die vorig seizoen Eredivisie-topscorer werd in uitwedstrijden met negen goals, het deze jaargang juist dichterbij huis zoekt. Pavlidis maakte dit seizoen al zijn vier competitietreffers in eigen huis, terwijl hij er van zijn voorgaande zestien Eredivisiedoelpunten slechts drie in Tilburg maakte.

#

Speler

Goals

1

Nikos Machlas

98

2

Yannis Anastasiou

56

3

Georgios Samaras

25

4

Angelos Charisteas

21

5

Vangelis Pavlidis

20


Waar Pavlidis zich dit seizoen zomaar eens in de top-3 van meest scorende Grieken in de Eredivisie kan schieten, zou 2020/21 zomaar de boeken in kunnen gaan als meest productieve Griekse Eredivisieseizoen. Daarvoor is veel afhankelijk van Pavlidis en Giakoumakis, maar met Lazaros Rota (Fortuna Sittard), Pantelis Hatzidiakos (AZ), Lazaros Lamprou (FC Twente), Nikolaos Karelis (ADO Den Haag) en James Efmorfidis (RKC) lopen er meer potentiële Griekse doelpuntenmakers op de Nederlandse velden.

Met de twaalf treffers van Giakoumakis en Pavlidis zijn er nog 22 Griekse Eredivisiedoelpunten in 2020/21 nodig om het recordaantal van 1997/98 te evenaren. De grootste Griekse Eredivisie-god Nikos Machlas nam toen de volledige Griekse doelpuntenproductie van 34 goals voor zijn rekening (StatsPerform).

Dit artikel delen