Eredivisie

Vooruitblik: PEC Zwolle mag Desespereert Nimmer eer aandoen

Er breken belangrijke weken aan voor PEC Zwolle. Mocht de club zicht willen blijven houden op handhaving in de Eredivisie, dan moeten er komende periode gewonnen worden. De Zwolse club treft in de volgende drie speelrondes achtereenvolgens de nummer vijftien, veertien en zeventien van de Eredivisie-ranglijst. Aankomende zaterdag treedt PEC, de Prins Hendrik Ende Desespereert Nimmer Combinatie, aan tegen RKC Waalwijk. Een vooruitblik met StatsPerform op basis van statistieken.

PEC Zwolle treft 'ideale tegenstanders'

RKC Waalwijk lijkt de ideale tegenstander voor PEC Zwolle om hoop uit te putten. De Zwollenaren verloren slechts twee van alle voorgaande veertien Eredivisieduels met de Waalwijkers en allebei deze nederlagen waren in het seizoen 2003/04. PEC Zwolle is momenteel acht wedstrijden ongeslagen tegen RKC Waalwijk (W2, G6), hun langste lopende reeks zonder nederlaag tegen een huidige Eredivisieploeg.

Ook de daaropvolgende tegenstander ligt PEC goed: vijf van de laatste acht Eredivisieduels met FC Groningen werden gewonnen, van geen ploeg wonnen de Blauwvingers vaker in de laatste vier seizoenen. Tot slot verloor PEC slechts drie van de laatste twaalf wedstrijden tegen Fortuna Sittard (W6, G3), dus ook die tegenstander zien ze graag.

In vier van de zes thuisduels meer Expected Goals

Niet alleen de historische resultaten geven hoop, ook het spel in thuiswedstrijden is dit seizoen minder slecht dan de stand op de ranglijst doet vermoeden. Gemiddeld loste PEC dit seizoen 13,3 schoten per thuiswedstrijd, liefst acht Eredivisieploegen noteerden minder doelpogingen in eigen huis. Kijkend naar de kansenverhouding per wedstrijd was het niet gek geweest als PEC Zwolle vaker had gewonnen. In vier van de zes duels in het MAC³PARK stadion noteerde Zwolle meer Expected Goals dan de tegenstander, uitgerekend tijdens de enige overwinning op Heracles Almelo had PEC minder Expected Goals dan de opponent.

Resultaten PEC Zwolle in thuisduels 2021/22 Expected goals voor Expected goals tegen Resultaat

15-08-2021 - Vitesse

1.2

0.7

Verlies (0-1)

11-09-2021 - Ajax

0.4

1.7

Verlies (0-2)

22-09-2021 - Sparta Rotterdam

1.7

0.8

Gelijk (1-1)

02-10-2021 - sc Heerenveen

1.1

0.5

Verlies (0-1)

23-10-2021 - Heracles Almelo

1.5

1.8

Winst (1-0)

06-11-2021 - SC Cambuur

1.4

0.8

Verlies (1-2)

Een club met Desespereert Nimmer in de naam zal natuurlijk nooit de moed verliezen en ook bij tegenslag tegen RKC hoeft PEC niet te wanhopen. Geen ploeg incasseerde dit seizoen meer goals in het eerste kwartier dan PEC Zwolle, waaronder twee bij het debuut van Dick Schreuder afgelopen weekend tegen Feyenoord.

Mocht dit met RKC op bezoek weer het geval zijn, kan PEC hoop putten uit de vorm van RKC: in vier van zes uitduels dit seizoen kwam RKC op voorsprong maar geen van deze duels werd gewonnen (G4). Nu Schreuder, in tegenstelling tot vorige week, wel een volledige trainingsweek achter de rug heeft, kan PEC de weg om hoog inzetten.

Zaterdag om 20.00 uur: PEC Zwolle - RKC Waalwijk.

Dit artikel delen