Eredivisie

Vooruitblik: Pressend PEC op stoom onder Schreuder

PEC Zwolle bekleed dan nog wel de laatste positie in de Eredivisie, maar de sfeer zal bij de club de laatste weken opperbest zijn. Toen Dick Schreuder het stokje na speelronde 12 van Art Langeler overnam had PEC slechts vier punten verzameld en leek het doek zelfs al gevallen. Nu, drie maanden en tien speelronden verder, hebben de Zwollenaren Fortuna Sittard en Sparta in het vizier. Mede door storm Eunice, waardoor Fortuna en Sparta deze vrijdag niet in actie komen, kan PEC komende zondag weer klimmen op de ranglijst om zo dichter bij het uiteindelijke doel – het afwenden van directe degradatie – te komen.

In de eerste zes competitiewedstrijden onder Dick Schreuder werd nog niet gewonnen (2 punten in totaal), maar werd wel de basis gelegd voor een start van 2022 waar menig topclub van droomt. Met tien punten uit de eerste vier competitieduels van dit kalenderjaar is PEC uit de startblokken geschoten. Alleen AZ (11 duels) en Ajax (6) zijn momenteel langer ongeslagen in de Eredivisie dan PEC Zwolle, dat voor het eerst sinds december 2017 een reeks van vijf ongeslagen Eredivisiewedstrijden kan neerzetten. In een ranglijst over 2022 deelt PEC qua puntenaantal de tweede plek met AZ.

Stand kalenderjaar 2022 Wedstrijden Winst Gelijkspel Doelsaldo Punten
  1. Ajax

4

4

0

+12

12

  1. AZ

4

3

1

+5

10

  1. PEC Zwolle

4

3

1

+4

10

  1. Feyenoord

4

3

0

+8

9

  1. FC Twente

4

3

0

+1

9

En dat doet het niet door een muur op te bouwen voor het eigen doel of afbraakvoetbal te spelen, integendeel zelfs. PEC Zwolle zet hoog druk en wil het balbezit graag zo dicht mogelijk bij het vijandelijke doel heroveren. Sinds Dick Schreuder aan het roer staat bij PEC, heroverderde Zwolle 66 keer het balbezit in het meest aanvallende derde van het veld, zelfs drie keer vaker dan Ajax. In die periode deden alleen Feyenoord (73) en PSV (67) dat vaker in de Eredivisie.

Eredivisie speelronde 13 t/m 22 Balheroveringen aanvallende 1/3e
  1. Feyenoord

73

  1. PSV

67

  1. PEC Zwolle

66

  1. Ajax

63

  1. FC Twente

59

Het pressende PEC hoopt zondagmiddag dus een goed vervolg te geven aan de vliegende start van 2022, FC Groningen komt op bezoek in Zwolle. De Blauwvingers ontvangen Groningen voor de twintigste keer thuis in Eredivisieverband en wonnen de laatste vier wedstrijden in deze reeks. De voortekenen in Zwolle, waar het MAC3PARK stadion komende zondag voor het eerst sinds lange tijd weer vol zal zitten, zijn dus zeker goed te noemen.

Zondagmiddag 12.15 uur: PEC Zwolle - FC Groningen

Dit artikel delen