Eredivisie

Vooruitblik: SC Cambuur bestormt de top – in ieder geval in de statistieken

SC Cambuur als kampioenskandidaat? Niet veel mensen zouden daar hun geld op durven zetten en in de praktijk zal de kans ook klein zijn dat de Leeuwarders gaan meespelen om de titel. Toch leert een blik op de statistieken dat Cambuur zich dit seizoen op veel fronten kan meten met Ajax, PSV en Feyenoord.

Te beginnen bij het aantal doelpogingen. Geen team schoot dit seizoen vaker dan SC Cambuur (64 keer), terwijl alleen Feyenoord meer pogingen tussen de palen deed (27 om 26). Een knappe prestatie van de Leeuwarders, die in het vorige eredivisieseizoen nog als zeventiende eindigden op het gebied van doelpogingen.

Toch, zo zullen sceptici zeggen, heeft Cambuur in dit jonge seizoen een wedstrijd meer gespeeld dan bijvoorbeeld PSV, AZ en FC Twente. Maakt dat de vergelijking oneerlijk? Dat valt mee. Kijkend naar het aantal schoten per wedstrijd, hoeft Cambuur (21,3) alleen AZ (22) voor zich te dulden. Toevallig zijn de Alkmaarders aanstaand weekend ook de tegenstander in de Eredivisie.

Eredivisie 2022/23

Team Schoten Schoten op doel Schoten per wedstrijd

SC Cambuur

64

26

21,3

Ajax

53

18

17,7

Feyenoord

53

27

17,7

AZ

44

15

22,0

Een andere logische tegenwerping: Cambuur kan wel heel veel schieten, maar het gaat erom dat er ook een beetje kansrijk wordt geschoten. Wat heb je eraan als je 64 keer schiet van een meter of dertig? Ook dit lijkt bij Cambuur niet het geval. Met hun schoten noteerden de Cambuurspelers in totaal 5,7 Expected Goals, wat na Ajax (7,4) en Feyenoord (6,3) wederom het hoogste van de competitie is. Dit doet vermoeden dat Cambuur in de eerste speelrondes niet altijd heeft gekregen waar het recht op had, aangezien het pas vier “echte” doelpunten maakte.

Hoe kan het dan dat Cambuur zo veel goede kansen weet te creëren? Een verklaring kan zijn dat de ploeg van Henk de Jong zijn tegenstanders uitstekend onder druk zet. Het PPDA-cijfer (Passes Per Defensive Action) van Cambuur is met 7,4 het laagste van de Eredivisie, wat betekent dat Cambuur zijn tegenstanders de minste passes toestaat voordat het tot een verdedigende actie overgaat. Die cijfers suggereren dat geen ploeg zo snel en goed druk zet als de Leeuwarders.

Eredivisie 2022/23

Team Passes Per Defensive Action

1) SC Cambuur

7,4

2) Ajax

8,5

3) Vitesse

8,9

4) FC Twente

10,2

5) Feyenoord

10,8

Tot slot wordt Cambuur geholpen door een aantal spelers die zich in de eerste wedstrijden van het seizoen uitstekend manifesteren. Zo veroverde verdediger Marco Tol vaker het balbezit dan iedere andere speler in de Eredivisie (32 keer al). Daarnaast tonen de middenvelders zich zeer bedrijvig. Jamie Jacobs schoot al vaker dan elke andere speler in de Eredivisie (13) terwijl slechts één speler in de competitie meer schoten op doel noteerde dan Mees Hoedemakers (5), die afgelopen weekend nog goed was voor een dubbelslag.

Eredivisie 2022/23

Speler Team Schoten Schoten op doel

1) Jamie Jacobs

SC Cambuur

13

4

2) Vangelis Pavlidis

AZ

11

6

3) Javairô Dilrosun

Feyenoord

11

5

4) Bas Dost

FC Utrecht

11

5

5) Mees Hoedemakers

SC Cambuur

9

5

6) Antony

Ajax

9

2

7) Burak Yilmaz

Fortuna Sittard

9

2

8) Maximilian Wittek

Vitesse

9

1

Wedstrijden

Dit artikel delen