Eredivisie

Vooruitblik: Toekomstperspectief voor FC Groningen

De toekomst van FC Groningen ziet er rooskleurig uit. Onlangs werd het contract van trainer Danny Buijs opengebroken, terwijl ook algemeen directeur Wouter Gudde en de technische man Mark-Jan Fledderus relatief jong zijn en een gretige indruk maken. Hoewel de resultaten van FC Groningen soms nog wel eens te wensen over laten, staat er een stabiele basis om weer aan te sluiten bij de Nederlandse subtop.

Vooral verdedigend zit het bij de Noorderlingen goed in elkaar. Wat betreft clean sheets (9, alleen AZ heeft er meer) en schoten tegen (279, alleen Ajax en AZ minder) kan men zich in Groningen meten met de top van de Eredivisie.

Verder valt op dat men in Groningen steeds meer oog heeft voor de jeugd. FC Groningen gebruikte dit Eredivisieseizoen meer spelers geboren op of na 1 januari 2000 dan elk ander team (6).

 Spelers met speelminuten die geboren zijn op of na 1 januari 2000
 FC Groningen  6
 sc Heerenveen  5
 Fortuna Sittard   5
 Ajax  5
 VVV-Venlo  5
 Feyenoord  5


Daniël van Kaam, Thomas Poll, Romano Postema, Daishawn Redan, Kian Slor en Tomas Suslov maakten allemaal minuten voor de Groningers dit Eredivisieseizoen. Van Kaam en Postema maakten hun opwachting zelfs al in tien verschillende Eredivisiewedstrijden.

Het vele gebruik van de jeugd zorgt ervoor dat de gemiddelde leeftijd van de basisopstelling van de Groningers redelijk laag is. Alleen bij sc Heerenveen, Fortuna Sittard en FC Twente is het basiselftal dit seizoen gemiddeld gezien jonger dan bij FC Groningen (24 jaar en 29 dagen).

 Gemiddelde leeftijd basiselftal dit Eredivisieseizoen
 Team  Jaren  Dagen
 SC Heerenveen  23  0
 Fortuna Sittard  23  192
 FC Twente   23  277
 FC Groningen  24   29
 Heracles Almelo  24  58 


Wanneer deze jonge spelers zich blijven ontwikkelen en het FC Groningen lukt om ze langer aan zich te binden liggen er mooie tijden voor de Groenwitten in het verschiet.

Dit artikel delen