Eredivisie

Vooruitblik: Top-3 niet langer angstgegner voor AZ

“Een leuke ploeg, maar in de échte toppers laten ze het afweten.” Tot voor kort was het voor iedereen duidelijk dat het in zo’n geval over AZ ging. De Alkmaarders presteren jaar in jaar uit naar behoren, maar konden in de competitiewedstrijden tegen de traditionele top-3 eigenlijk nooit echt een vuist maken. Inmiddels is dat sentiment totaal veranderd en is juist AZ de te kloppen ploeg in de toppers in de Eredivisie.

In de laatste vier wedstrijden die AZ in de competitie speelde tegen Ajax, Feyenoord en PSV pakte AZ niet alleen de volle buit, er werd zelfs niet één doelpunt geïncasseerd.  In eigen huis versloegen de Alkmaarders PSV en Ajax met 1-0, terwijl op bezoek bij Feyenoord en PSV respectievelijk met 3-0 en 4-0 werd gewonnen. Het is voor het eerst sinds het seizoen 1980/81 dat AZ in vier opeenvolgende wedstrijden tegen de traditionele top-3 een zege weet te boeken. Sterker nog, er zit zelfs een evenaring van het algehele record in voor de mannen van Arne Slot.

Het kwam namelijk pas drie keer eerder voor dat een Eredivisieploeg in vijf opeenvolgende competitieduels met teams uit de traditionele top-3 een zege wist te boeken. Ajax, zelf natuurlijk lid van die top-3, versloeg Feyenoord en PSV in vijf opeenvolgende wedstrijden in twee periodes. Voor het eerst in 1989, maar ook in het wonderjaar 1995 flikten de Amsterdammers dit kunstje.

De enige ploeg die zelf geen deel uitmaakt van de traditionele top-3 die zo’n reeks neerzette is Sparta. De Spangenaren wonnen in het seizoen 1962/63 achtereenvolgens van Ajax, Feyenoord, PSV en opnieuw van Ajax en Feyenoord. AZ kan dit kunststukje komende zondag dus evenaren en daarmee de titelstrijd weer écht opengooien.

 Opeenvolgende zeges tegen traditionele top 3 

 Team  Jaar  Zeges
 Sparta Rotterdam  1963  5
 AZ  2019  4
 AZ  1981  4
 FC Twente  2011  4
 Go Ahead Eagles  1968  4
 Rapid JC Heerlen  1957  4
 Sparta Rotterdam  1963  4
 Vitesse  2013  4
 Willem II  1994  4

 

Dit artikel delen