Eredivisie

Vooruitblik: Veelvraat Toornstra staat voor dubbel jubileum

Zondag 8 november zal waarschijnlijk rood omcirkeld in de agenda van Jens Toornsta staan. Een basisplaats in het Eredivisieduel met FC Groningen kan de middenvelder van Feyenoord namelijk twee mooie mijlpalen opleveren. Toornstra kan tegen de Noorderlingen voor de 300e keer aan de aftrap van een Eredivisiewedstrijd staan en kan dat voor de 150e keer doen in het rood-wit van de Rotterdamse club. Mocht Steven Berghuis dit weekend niet aan de aftrap verschijnen, is de kans bovendien aanwezig dat Toornstra – net als na het uivallen van Berghuis tegen Emmen – de aanvoerdersband om zijn arm mag schuiven.

Jens Toornstra debuteerde op 4 december 2009 in de Eredivisie in het shirt van ADO Den Haag op bezoek bij Roda JC. 104 duels (102 basisplaatsen) en iets meer dan drie jaar later verkaste de middenvelder naar FC Utrecht en in augustus 2014 kwam Toornstra bij Feyenoord terecht. Daar kan hij zondag dus voor de 150e keer aan de aftrap verschijnen. Sinds 1 januari 2000 deden slechts zes Feyenoorders hem dat voor. Toornstra was in zijn 149 basisplaatsen direct betrokken bij 79 doelpunten (43 goals en 36 assists), sinds de millenniumwisseling waren alleen Dirk Kuyt (153) en Steven Berghuis (97) bij meer goals betrokken namens de Rotterdammers.

 

Basisplaatsen in de Eredivisie namens Feyenoord sinds 1 januari 2000

#

Speler

Duels

1

Karim El Ahmadi

211

2

Patrick Paauwe

181

3

Tonny Vilhena

177

4

André Bahia

175

5

Jordy Clasie

162

6

Dirk Kuyt

159

7

Jens Toornstra

149

 

 

Toornstra verschijnt tegen FC Groningen hoogstwaarschijnlijk voor de 300e keer aan de aftrap van een Eredivisiewedstrijd. Hiermee wordt hij de elfde speler die die mijlpaal sinds 1 januari 2000 weet te bereiken en de eerste speler die dat doet sinds Lasse Schöne namens Ajax in februari 2019. Met nog 26 mogelijke basisplaatsen in het verschiet dit seizoen kan Toornstra zich bovendien nog hoger in dit klassement nestelen. Met 325 basisplekken zou de geboren Leiderdorper zich op een vijfde plaats terugvinden en hoeft hij alleen Peter Wisgerhof (381), Gabor Babos (377), Tim Cornelisse (345) en Rob Wielaert (334) nog voor zich dulden. Toornstra wordt in dat geval wel de middenvelder met de meeste basisplaatsen sinds de millenniumwisseling.

In FC Groningen treft Toornstra een van de ploegen waartegen hij het vaakst in de basis startte in de Eredivisie (18 keer), alleen tegen Heracles verscheen de middenvelder nog vaker aan de aftrap (19 keer). Toornstra – die Feyenoord vorige week met een doelpunt aan een 2-3 zege op Emmen hielp – hoopt bovendien om voor de derde keer in zijn Feyenoord-carrière in twee achtereenvolgende competitiewedstrijden tot scoren te komen. En dat op zijn dubbele jubileum.

Dit artikel delen