Eredivisie Awards

Weer dubbel prijs voor Ajax: Brobbey en Hlynsson Eredivisie Speler- en Johan Cruijff Talent van de Maand januari

Brian Brobbey is vrijdag verkozen tot Eredivisie Speler van de Maand. De spits van Ajax is voor de tweede maand op rij verkozen tot beste eredivisiespeler. Zijn teamgenoot Kristian Hlynsson wint voor het eerst de prijs 'Johan Cruijff Talent van de Maand'.

Meeste goals en doelpogingen

Ajax won als enige club in januari al zijn wedstrijden in de Eredivisie, door zowel Go Ahead Eagles (2-3), RKC Waalwijk (4-1) als Heracles Almelo (2-4) te verslaan. Met vijf doelpunten was Brobbey elke speelronde in 2024 trefzeker en was hij samen met Luuk de Jong de speler met de meeste eredivisiegoals afgelopen maand.

Brian Brobbey mikte zeven van zijn elf schoten op doel, het hoogste aantal van alle eredivisiespelers. Ook had de 22-jarige aanvaller de meeste balcontacten in het vijandelijke zestienmetergebied (35) en de een-na-meeste gecreëerde kansen uit open spel (6). Daarnaast noteerde de spits twaalf dribbels en werd hij tweemaal uitgeroepen tot KPN Man of the Match.

Tweede Eredivisie Speler van de Maand-prijs op rij

Voor de aanvaller is het zijn tweede uitverkiezing tot Eredivisie Speler van de Maand. In december was Brobbey eveneens direct betrokken bij vijf doelpunten, waardoor hij zijn eerste maandprijs won. Naast een prijs ontvangt de Amsterdammer opnieuw een Eredivisie Player of the Month-kaart in het spel EA SPORTS FC™ 24.

Brobbey had in de maandverkiezing concurrentie van onder andere Luuk de Jong (PSV), Lars Unnerstall (FC Twente) en zijn teamgenoot Steven Berghuis.

De prijs is uitgereikt door ESPN-presentator Milan van Dongen. Het interview met Brobbey bekijk je hier

Kristian Hlynsson verkozen tot Johan Cruijff Talent van de Maand

De 20-jarige Kristian Hlynsson heeft zijn eerste individuele prijs in de Eredivisie te pakken: van alle spelers die sinds het begin van het seizoen 21 jaar of jonger zijn, presteerde hij het beste in januari Het levert de middenvelder van Ajax de Johan Cruijff Talent van de Maand-prijs op.

De IJslandse middenvelder was in januari direct betrokken bij drie doelpunten (twee goals en één assist), meer dan iedere andere middenvelder. Zowel tegen RKC Waalwijk als Heracles Almelo was de jeugdexponent trefzeker. Daarnaast noteerde Hlynsson de een-na-meeste doelpogingen (10) en Expected Assists (1,0) in de Eredivisie.

Bedragen voor de Ajax Foundation en Cruyff Foundation

Als onderdeel van de prijs ontvangt de Ajacied namens de VriendenLoterij een cheque van €2.500 voor de Ajax Foundation. Bovendien heeft zijn uitverkiezing een bedrag van €5.000 opgeleverd ter stimulering van maatschappelijke projecten van de Johan Cruyff Foundation.

Kristian Hlynsson bleef in de maandverkiezing onder meer Shunsuke Mito (Sparta Rotterdam) en Lequincio Zeefuik (FC Volendam) voor.

De prijs is uitgereikt door ESPN-presentator Cristian Willaert. Het interview met Hlynsson bekijk je hier

Over de verkiezing

De Eredivisie Speler van de Maand, Johan Cruijff Talent van de Maand en het Eredivisie Elftal van de Maand worden gekozen op basis van statistieken (Opta) en stemmen van voetballiefhebbers (KPN Man of the Match). Deze criteria spelen ook een rol bij de shortlist voor de Eredivisie Speler van het Jaar en Johan Cruijff Talent van het Jaar. Deze prijzen, evenals de prijzen in de Azerion Vrouwen Eredivisie, worden uitgereikt op de Eredivisie Awards (2 september 2024).

De verkiezing Eredivisie Speler van de Maand is een initiatief van de Eredivisie CV in samenwerking met ESPN en EA SPORTS FC™. De verkiezing voor het Johan Cruijff Talent van de Maand wordt georganiseerd door de Eredivisie CV in samenwerking met ESPN, Johan Cruyff Foundation en VriendenLoterij. 

Dit artikel delen