Eredivisie

Wereldwijde primeur: Eredivisieclubs starten met datagestuurd grasbeheer

Eredivisieclubs gaan aan de slag met nieuwe, unieke meetapparatuur voor de verbetering en uniformiteit van natuurgrasvelden. De HiPSter analyseert onder andere de hardheid, balstuit, balrol en grip van de velden, waardoor clubs gericht kunnen werken aan de kwaliteit van hun grasvelden. Door de samenwerking tussen de Eredivisie CV en Holland Innovative is Nederland het eerste land ter wereld waar profclubs op deze manier ondersteund worden met datagestuurd grasbeheer.

Voortrekkersrol

Alle eredivisieclubs met een natuurgrasveld hebben de afgelopen periode de meetkit HiPSter ontvangen. Met de HiPSter kunnen fieldmanagers (de medewerkers bij clubs verantwoordelijk voor het behoud en onderhoud van de velden) op elk moment van de dag het veld meten op acht kwaliteitsaspecten. Deze data worden automatisch ingeladen in een dashboard, waardoor fieldmanagers via trendanalyses en voorspellende normen inzichten krijgen over de kwaliteit van het veld en het grasbeheer daarop beter kan afstemmen. Met deze nieuwe vorm van datagestuurd grasbeheer wil het Nederlandse betaald voetbal een voortrekkersrol vervullen in de mondiale voetbalwereld.

Onafhankelijke keuringen

Naast het zelf monitoren van de kwaliteit van de grasvelden, worden de grasvelden in de Eredivisie driemaal per seizoen onafhankelijk gekeurd. Clubs dienen te voldoen aan een vooraf opgestelde norm, zodat wedstrijden in de Eredivisie altijd op kwalitatief natuurgras worden gespeeld. Clubs die minstens twee van de drie keuringen met goed gevolg doorstaan krijgen hiervoor een financiële bijdrage. In de toekomst worden, naast de meetkit en onafhankelijke veldkeuringen, ook de ervaringen van spelers toegevoegd aan het dashboard. Zodoende hebben de clubs vanuit meerdere invalshoeken inzage in de kwaliteit van hun grasveld.

Veranderagenda

Deze ontwikkelingen vloeien voort vanuit de Veranderagenda. Sinds 2018 worden er afspraken gemaakt tussen de Eredivisie CV en eredivisieclubs om de kwaliteit van de Eredivisie en het Nederlandse voetbal verder te verbeteren. Door het stimuleren van het spelen op een natuurgrasveld van hoge kwaliteit, zijn steeds meer eredivisieclubs overgestapt van kunstgras op natuurgras. Met het uitleveren van meetkits worden de speelvelden in de Eredivisie verder verbeterd en een volgende stap gezet in het verhogen van het niveau van het Nederlandse betaald voetbal.

De HiPSter analyseert onder andere de hardheid, balstuit, balrol en grip van de velden, waardoor clubs gericht kunnen werken aan de kwaliteit van hun grasvelden

Dit artikel delen