Eredivisie Awards

Wouter Goes verkozen tot Johan Cruijff Talent van de Maand maart

De 19-jarige Wouter Goes heeft zijn eerste individuele prijs in de Eredivisie te pakken: van alle spelers die sinds het begin van het seizoen 21 jaar of jonger zijn, presteerde hij het beste in maart. Het levert de aanvaller van AZ de Johan Cruijff Talent van de Maand-prijs op.

In februari was Wouter Goes al dicht bij de maandprijs, maar zag hij zijn teamgenoot Ruben van Bommel er met de prijs vandoor gaan. Een maand later is het alsnog prijs voor de 19-jarige Amsterdammer.

Niet te passeren defensie

De Alkmaarders presteren opvallend goed wanneer de jeugdexponent meedoet: AZ kreeg dit seizoen acht tegengoals in 1.023 minuten met Wouter Goes op het veld. Een gemiddelde van 0,8 tegengoals per 90 minuten. Zonder de verdediger kregen de Alkmaarders gemiddeld 1,1 tegengoals per 90 minuten (20 in 1.679 minuten).

De verdediging stond dan ook in maart als een huis: in vier eredivisiewedstrijden kreeg AZ met Goes in het basiselftal slechts één tegengoal en het minste aantal schoten op doel tegen (10). Daarnaast gaven er slechts twee eredivisiespelers meer succesvolle passes dan Goes (260) en liep er niemand meer met de bal aan de voet dan de AZ-speler (112 carry's).

De prijs is uitgereikt door ESPN-presentatrice Aletha Leidelmeijer. Het interview met Goes bekijk je hier.

Bedragen voor ASV Arsenal en Cruyff Foundation

Als onderdeel van de prijs ontvangt de Johan Cruijff Talent van de Maand namens de VriendenLoterij een cheque van €2.500 voor zijn voormalig amateurclub ASV Arsenal. Bovendien heeft zijn uitverkiezing een bedrag van €5.000 opgeleverd ter stimulering van maatschappelijke projecten van de Johan Cruyff Foundation.

Imro Wielkens (trainer ASV Arsenal), Wouter Goes en Iwan Zandwijken (voorzitter ASV Arsenal).

Eredivisie Awards

De Eredivisie Speler van de Maand, Johan Cruijff Talent van de Maand en het Eredivisie Elftal van de Maand worden gekozen op basis van statistieken (Opta) en stemmen van voetballiefhebbers (KPN Man of the Match). Deze criteria spelen ook een rol bij de shortlist voor de Eredivisie Speler van het Jaar en Johan Cruijff Talent van het Jaar. Deze prijzen, evenals de prijzen in de Azerion Vrouwen Eredivisie, worden uitgereikt op de Eredivisie Awards (2 september 2024).

De verkiezing Eredivisie Speler van de Maand is een initiatief van de Eredivisie CV in samenwerking met ESPN en EA SPORTS FC™. De verkiezing voor het Johan Cruijff Talent van de Maand wordt georganiseerd door de Eredivisie CV in samenwerking met ESPN, Johan Cruyff Foundation en VriendenLoterij.

Dit artikel delen