Eredivisie

Zo schreef Traor met Ajax eredivisiehistorie

Speelronde zes was zonder enige twijfel de speelronde van Lassina Traoré. De negentienjarige aanvaller kan lang niet altijd rekenen op een basisplaats, maar Erik ten Hag zal achteraf geen spijt hebben gehad dat hij zijn pupil tegen VVV-Venlo weer eens liet starten. Ajax boekte een recordzege van 0-13 en Traoré was met vijf doelpunten en drie assists de grote man. 

Misschien waren de woorden van analist Ronald de Boer wel de perfecte motivatie voor de exploderende Traoré. Voorafgaand aan de wedstrijd was De Boer kritisch op de spits uit Burkina Faso. "Ik vind het voetballende gedeelte bij hem echt matig. Het lijkt wel alsof hij zijn schoenendozen nog om heeft af en toe," zei hij in De Eretribune.

Tegen VVV had Traoré zijn schoenendozen in ieder geval uitgedaan. De aanvaller was in Venlo niet te stoppen. Hij schoot zaterdag in totaal negen keer, waarvan vijf keer op doel. Zijn pogingen op doel vlogen er allemaal in en zo schaarde hij zich in een gezelschap van 26 spelers, die net als Traoré vijf of meer doelpunten maakten in één eredivisiewedstrijd. Dirk Lammers (DOS) was in 1958 de eerste speler die dit lukte. 

Met zijn 19 jaar en 286 dagen schaarde Traoré zich ook in de top drie van jongste eredivisiespelers met vijf doelpunten in één duel. Hij is jonger dan Donyell Malen en Jan Seelen, maar moet Hans Venneker en Marco van Basten nog voor zich dulden. "Dat ik met Marco van Basten in een rijtje sta maakt me echt heel erg trots," straalde Traoré de dag na de historische wedstrijd.

Jongste spelers met vijf goals

Speler

 Wedstrijd 

Datum 

 Leeftijd

Marco van Basten

Ajax - FC Dordrecht

13-5-1984

19 jaar 195 dagen

Hans Venneker

Feyenoord - Ajax

29-11-1964

19 jaar 269 dagen

Lassina Traoré

Ajax - VVV-Venlo

24-10-2020

19 jaar 286 dagen

Jan Seelen

Ajax - SHS

23-3-1959

20 jaar 166 dagen

Donyell Malen

PSV - Vitesse

14-9-2019

20 jaar 238 dagen


Traoré was tegen VVV niet alleen belangrijk als afmaker, maar ook als aangever. De aanvaller liet drie medespelers scoren en is daarmee de eerste Ajacied met drie assists in één competitiewedstrijd sinds Frenkie de Jong tegen Roda JC in 2017 (ook 3). In totaal was Traoré dus betrokken bij acht doelpunten in één wedstrijd. Hij werd daardoor de eerste speler deze eeuw met deze prestatie. Het record stond op naam van Afonso Alves die namens sc Heerenveen zeven keer tot scoren kwam tegen Heracles Almelo in oktober 2007.

(FOX Sports)

Dit artikel delen