Maatschappelijk

1.944 zonnepanelen op dak Rat Verlegh Stadion

Na de installatie van duurzame LED-verlichting vorig jaar, worden de komende periode 1.944 zonnepanelen geïnstalleerd op het dak van het Rat Verlegh Stadion (NAC Breda).

NAC-directeur Justin Goetzee en Wethouder Paul de Beer beklommen dinsdagochtend het dak van het Bredase stadion met beide een zonnepaneel in de hand, daarmee gaven zij het startsein voor installateur Van Dijnsen die komende week begint met de aanleg. De panelen wekken meer energie op dan nodig voor het dagelijks gebruik van het stadion en verminderen het gebruik van fossiele brandstoffen.

Vorig jaar werd de conventionele verlichting in het stadion reeds vervangen door statische LED-verlichting, waarmee het energieverbruik daalde en de kwaliteit van de verlichting omhoog ging. De installatie van zonnepanelen is een volgende stap van de gemeente Breda, de eigenaar van het stadion, en NAC Breda om invulling te geven aan de duurzame ambities van Breda om een CO2 neutrale stad te worden.

Verduurzaming gemeentelijk vastgoed

De verduurzaming van het Rat Verlegh Stadion is onderdeel van de totale verduurzaming van het gemeentelijk vastgoed. De gemeente investeert in 69 panden in het totaal voor ruim € 18,6 miljoen tot 2025 in energiebesparing en opwekking van duurzame energie. Die investering wordt terugverdiend omdat de kosten voor energie-inkoop verminderen. De gemeente heeft hiervoor ook een SDE (Stimulering Duurzame Energie) subsidie ontvangen om een deel van de kosten te dekken.

Wethouder Paul de Beer van duurzaamheid: “Het Rat Verlegh Stadion wordt met deze panelen een netto energieleverancier. Dat is top en levert een enorme energiebesparing op. Deze stroom zal ondermeer gebruikt worden voor het voeden van nieuwe laadpalen van de provincie. Ook onderzoekt de gemeente welke mogelijkheden er zijn om in de buurt van het stadion de stroom te leveren aan andere gebruikers, bijvoorbeeld op het bedrijventerrein. Zo zetten we flinke stappen naar een CO2 neutrale stad.”

Algemeen Directeur Justin Goetzee van NAC Breda: "Wij als NAC zijnde dragen graag ons steentje bij aan de ontwikkeling van Breda op het gebied van duurzaamheid. Door een goede samenwerking met de gemeente betekent dat in dit geval dat ons stadion een flinke upgrade krijgt met het oog op de toekomst. Hiermee bespaart NAC op termijn op de energiekosten, welke een hoge kostenpost is. Bovendien past dit goed in de maatschappelijk rol van de club in Breda, die nu nog breder wordt dan de inspanningen van Teamplay@NAC."


Origineel bericht: NAC.nl

Dit artikel delen