Maatschappelijk

350 Oldstars schitteren tijdens Nationale Ouderendag

Afgelopen vrijdag vormde het Olympisch Stadion het decor van het Eredivisie Oldstars Event 2019. Uit alle hoeken van Nederland kwamen bekende én onbekende 60-plussers naar Amsterdam om samen te/ Walking Footballen, ter promotie van deze voetbalvorm en om alle aanwezigen een fantastische Nationale Ouderendag te bezorgen. De deelnemers die voor het eerst aan Walking Football deden, mochten dat doen in het officiële shirt van hun favoriete Eredivisieclub. 

Ondanks de regen beleefden afgelopen vrijdag circa 350 60-plussers een onvergetelijke dag. Naast de deelnemers waren bekende Eredivisie coryfeeën als Kees Kist, Sjaak Swart, Piet de Vries, Pierre Vermeulen, Harry Lubse en John van Loen aanwezig. De dag werd afgetrapt door Kees Jansma, die samen met deze ex- Eredivisiespelers, de deelnemers meenam naar vroegere Eredivisie tijden. Heini Otto verzorgde de sportieve opening door middel van een gezamenlijke warming-up. Vervolgens openden de ex- Eredivisieprofs de wedstrijden met een ludiek openingsduel tegen een team van bekende Youtubers (CreatorsFC). Daarna konden de wedstrijden écht van start! Ondanks meedoen belangrijker is dan winnen bij Walking Football, was het fanatisme duidelijk zichtbaar. Of het nu ging om de wedstrijden, de voetbalquiz of de warming-up, iedereen wist het maximale uit zichzelf te halen. 

WALKING LEGENDS  

De deelnemers voelden zich echte Legends: naast het spelen op het heilige gras van het Olympisch Stadion, arriveerden enkele teams met de officiële spelersbus, droegen ze het proftenue van de club waar ze voor uitkwamen, zijn er officiële spelersfoto’s gemaakt en hebben de meeste aanwezigen alvast de Eredivisie kampioensschaal van dit seizoen omhoog gehouden. 

JONG & OUD 

Speciaal voor deze dag is de Eredivisie CV een samenwerking aangegaan met CreatorsFC, een voetbalteam met een groot bereik op Youtube. De leden van CreatorsFC bereiken dagelijks duizenden jongeren. Omdat niets zo verbindend werkt als voetbal, hebben de Youtube sterren via hun online kanalen de jeugd aangespoord een 60-plusser uit hun omgeving aan te melden voor een Eredivisiedebuut. Zo liepen er vrijdag diverse ‘debutanten’ rond die aangemeld waren door hun kleinkind, zoon/dochter of buurjongen/meisje. Tevens hebben de CreatorsFC uitgebreid verslag van de dag gedaan via hun social media kanalen zodat ook andere doelgroepen in aanraking komen met/ Walking Football. 

NATIONALE OUDERENDAG 

Afgelopen vrijdag was het Nationale Ouderendag, een dag om bijzondere wensen van 60-plussers uit te laten komen. Circa driehonderd mensen uit deze doelgroep kwamen op uitnodiging de kleuren van hun favoriete Eredivisieclub vertegenwoordigen tijdens het Eredivisie OldStars Event 2019. De teams zijn samengesteld met 60-plussers uit de regio van de desbetreffende club. Soms zijn dit bekende oud profs, maar in de meeste gevallen zijn dit (nog) onbekende OldStars. Het doel van dit maatschappelijke evenement is om zoveel mogelijk mensen bekend te maken met en te activeren voor deze voetbalvorm en natuurlijk de Oldstars een onvergetelijke dag te bezorgen. Sommige debutanten hebben het zelfs zó leuk gehad, dat ze door hun team zijn uitgenodigd om te blijven voetballen: “Bedankt voor deze dag, mijn opa heeft een hele mooie dag gehad en is uitgenodigd om bij FC Twente te komen voetballen”, zegt Jael op Instagram. 

OVER OLDSTARS WALKING FOOTBALL 

Je leven lang voetballen, dat is wat OldStars Walking Football mogelijk maakt. Dit initiatief is in 2013 opgezet door de Eredivisie CV, het Nationaal Ouderenfonds en de Vriendenloterij om 60-plussers te laten genieten van een geheel eigen mooie voetbalvorm. Speciaal om verantwoord te blijven bewegen en sociale interactie te bevorderen. Er wordt 6 tegen 6 gespeeld op kleinere veldjes, slidings mogen niet gemaakt worden, de bal wordt niet boven heuphoogte gespeeld en er staan geen keepers in het veld. Door de inzet van de Eredivisieclubs en later ook de officiële omarming door de KNVB wordt Walking Football inmiddels bij honderden verenigingen aangeboden en dit aantal loopt nog steeds maandelijks op. 

Samen tegen eenzaamheid

Niet alleen het Oldstars event werd georganiseerd als activatie in de week tegen eenzaamheid. De Eredivisie vroeg afgelopen speelweekend, samen met hoofdsponsoren KPN en Vriendenloterij, op een ludieke manier aandacht voor het groeiende probleem van eenzaamheid onder ouderen. Op dit moment zijn er in Nederland meer dan 2,5 miljoen 65-plussers, waarvan bijna de helft van deze ouderen zich eenzaam voelt.

Tijdens de eredivisiewedstrijden in speelronde 9 werden ouderen ingezet als playerescorts om zo het groeiende probleem van eenzaamheid en sociaal isolement in deze bevolkingsgroep voor het voetlicht te brengen.

Dit artikel delen