Maatschappelijk

75 jaar Airborne centraal bij wedstrijd Vitesse Fortuna Sittard

Vanavond is het weer zover: de Airborne-wedstrijd, waarbij Vitesse de veteranen rondom de Slag om Arnhem eert. Een jaarlijkse traditie sinds 2007, maar dit seizoen extra bijzonder. Het is namelijk 75 jaar geleden dat de Gelderse stad bevrijd werd. Met een speciaal wedstrijdshirt, doedelzakspelers, abseilers, aanwezige veteranen en diverse sfeeracties pakt Vitesse de actie nóg grootser op. 

Airborne-acties

Een aantal acties zijn al sinds het begin van het seizoen in gang gezet. Zo zijn de seizoenkaarten en cornervlaggen in Airborne-kleuren (maroon en lichtblauw), speelt de club al zijn uitwedstrijden in een speciaal Airborne-shirt, staat achterop de spelersbus de tekst ‘Lest we forget’ (opdat wij niet vergeten) en refereert de aanvoerdersband aan de zogenoemde ‘Orde Dienst-band’ die verzetsstrijders droegen na de bevrijding in 1945.

Vanavond wordt er in het kader van de 75-jarige herdenking extra aandacht besteed aan de Slag om Arnhem: vooraf aan de wedstrijd staan honderd doedelzakspelers op het veld, een groot spandoek zal opnieuw in het GelreDome opgehesen worden, abseilers komen met vlaggen vanuit het dak omlaag, clubmascotte Hertog vliegt met Airborne-linten en nog veel meer.


Het prachtige spandoek van vorig seizoen. 

Zoveel mogelijk mensen moeten bij de Airborne-wedstrijd aanwezig kunnen zijn: de prijzen van de wedstrijdtickets zijn daarom verlaagd naar €7,50 per stuk, kinderen kunnen voor €3,75 naar de wedstrijd en ook (potentiële) sponsors kunnen voor het speciale tarief van €75,- een businesskaart bemachtigen.

Maar ook buiten de wedstrijden om zijn er talloze activiteiten georganiseerd. Via de stichting Vitesse Betrokken krijgen leerlingen theorie over de Slag om Arnhem, worden ze bijgepraat over de Airborne en zijn er praktijkonderdelen – zoals het tijgeren met bepakking – door de stichting beschikbaar gesteld. Daarnaast namen jeugdspelers van Vitesse in het speciale Airborne-shirt deel aan de Bridge to Bridge Run, terwijl het Vitesse personeel actief was tijdens de Free Your Light Walk en Run.

Mogelijk een laatste keer

De Airborne-wedstrijd wordt georganiseerd door Vitesse en de Supportersvereniging Vitesse. Stef ten Thij, voorzitter van de Supportersvereniging Vitesse, hoopt op een viertal oud-strijders bij het duel: “Maar het zijn natuurlijk mensen van de dag. Ze zijn inmiddels bijna honderd jaar oud. Ik denk serieus dat dit wel eens de laatste keer zou kunnen zijn dat de veteranen de wedstrijd bijwonen.”

De supportersvereniging denkt al een aantal jaar na over een andere opzet van de Airborne-wedstrijd, voor als er écht geen veteranen meer naar de herdenking in Arnhem (kunnen) komen. Hoe die er uit zal zien, is nog niet zeker. “We zijn daarover in gesprek met de families van veteranen in Engeland en we zullen natuurlijk overleggen met Vitesse”, zegt Ten Thij.

Dit artikel delen