Maatschappelijk

ADO Den Haag helpt supporter en ex-verslaafde Michael met een gezonde leefstijl

Michael (38) is tien jaar verslaafd geweest. Na een opname in een afkickkliniek in Schotland miste hij bij terugkeer nog iets. Hij kwam erachter dat hij nog steeds erg ongezond at en weinig bewoog. Via ADO Den Haag, de club waar Michael al 20 jaar supporter van is, werd hij gemotiveerd om aan een gezondere leefstijl te werken. Hij viel tien kilo af, wil weer gaan voetballen en zit goed in zijn vel.

De toen 28-jarige Michael was voetballer, fanatiek ADO Den Haag-supporter en bezocht regelmatig het Cars Jeans stadion om 'zijn' club aan te moedigen. Hij was op dat moment erg sportief, maar hield ook van een feestje. Dit ging gepaard met veel drank- en drugsgebruik. Michael raakte verslaafd en besloot zich aan te melden voor een afkicktraject bij een kliniek. Dit verliep goed, maar hij merkte dat hij bij thuiskomst moeite had om gezond te eten en op gewicht te blijven.

Op dat moment zag hij een oproep voorbijkomen van zijn favoriete club ADO Den Haag voor een leefstijlprogramma voor supporters. Samen met een vriend meldde hij zich aan voor het programma ADO-fit, ondanks dat hij het erg spannend vond. "Toen ik bij de eerste bijeenkomst begon over mijn verslaving, kreeg ik daar applaus voor. Dat geeft zoveel kracht. En wat is er nu mooier dan iets te kunnen doen bij je favoriete club?", aldus Michael.

Bij ADO-fit gaan supporters 10 weken lang aan de slag met een programma gericht op een gezonde leefstijl. De supporters komen samen om onder deskundige begeleiding te werken aan een structurele gedragsverandering op het gebied van beweging en voeding. Zo krijgen alle deelnemers tips, een app waar alle calorieën bijgehouden worden en wordt er gewerkt met persoonlijke doelstellingen. Voor Michael met succes: hij behaalde zijn doelstelling om tien kilo af te vallen, wil weer gaan voetballen en voelt zich goed.

Op het mentale vlak is selectiespeler Lex Immers voor Michael een rolmodel: "Hij is voor mij echt een voorbeeld. Lex is wat een Hagenees in zich heeft, gewoon gaan met die banaan!" Na tien weken deelname aan ADO-fit kreeg Michael zijn certificaat uitgereikt door clubicoon Lex Schoenmaker. "Ik ben super dankbaar voor wat ADO Den Haag voor mij gedaan heeft. ADO is nu voor mij ook op een andere manier belangrijk geworden", aldus Michael.De kracht van Ons Voetbal

De video maakt onderdeel uit van een 25-delige videoreeks waarin wordt stilgestaan bij de impact die eredivisieclubs hebben in de maatschappij en wat dit voor een individu en zijn of haar omgeving kan betekenen. Bekijk hier de eerdere video’s van PSV (Amputatievoetbal), Willem II (Football Memories), PEC Zwolle (PEC kicks ASS), ADO Den Haag (G-Storks), FC Twente (Supporter voor elkaar), sc Heerenveen (Begeleid werken), Feyenoord (Bijzondere wensen), Sparta Rotterdam (Banenmarsch), AZ (Blindentribune), FC Emmen (Oldstars), FC Groningen (Framevoetbal), FC Utrecht (Skybox WKZ I & II), FC Emmen (G-Voetbal), Willem II (Gelukkigste werknemer), PSV (Virtuele sportkantine), RKC (Hart onder de riem in coronacrisis) en Heracles (Wens supporter).

De videoserie is een initiatief van de Eredivisie CV, FOX Sports en VriendenLoterij, maatschappelijk partner Eredivisie. 

Dit artikel delen