Eredivisie

Arjen Robben ontvangt Eredivisie oeuvreprijs

Arjen Robben ontvangt voor zijn voetbalcarrière de Eredivisie oeuvreprijs. Deze ‘nieuwe’ prijs wordt uitgereikt aan een speler met een uitzonderlijke staat van dienst en betekenis voor het Nederlands voetbal. De uitreiking is te zien tijdens de live tv-uitzending ‘Eredivisie Voetballer van het Jaar 2020-2021’ op woensdag 8 september om 20.30 uur op ESPN.

Na een indrukwekkende loopbaan van 21 jaar in het betaalde voetbal, zet Arjen Robben afgelopen seizoen een punt achter zijn carrière. Zijn debuut in de Eredivisie maakt Robben op 3 december 2000 in de uitwedstrijd RKC Waalwijk - FC Groningen (0-0). Na twee seizoenen FC Groningen maakt de aanvaller de overstap naar PSV, waar hij in 2003 zijn eerste landstitel wint.

In 2004 gaat Robben het buitenlandse avontuur aan. De vleugelaanvaller speelt achtereenvolgens bij Chelsea (ENG), Real Madrid (SPA) en maar liefst tien jaar lang bij Bayern München (DUI) en sleept in deze periode tal van prijzen in de wacht.

Na tien jaar stopt Robben bij Bayern München. Een Groningse droom komt uit, Arjen Robben komt terug naar waar hij ooit begon en tekent een eenjarig contract bij de club uit het Noorden. Helaas komt de nu 37-jarige Robben niet meer dan zeven wedstrijden in actie. Maar voor de fans zijn die zeven wedstrijden goud waard. Op 19 mei 2021 speelt Robben de laatste wedstrijd uit zijn profcarrière voor FC Groningen uit tegen FC Utrecht.

Arjen Robben is het levende bewijs dat jongensdromen kunnen uitkomen
Jan de Jong, directeur Eredivisie CV

Directeur van de Eredivisie Jan de Jong: ‘Arjen Robben is het levende bewijs dat jongensdromen kunnen uitkomen. Gezegend met een door god gegeven talent en een buitenaards doorzettingsvermogen heeft hij eigenhandig het aanzien van het Nederlands voetbal nog flink wat mooier gemaakt. Een Hollandse meester. Twaalf keer kampioen geworden, de UEFA Champions League gewonnen door zijn goal en Oranje bijna wereldkampioen gemaakt. Bijna. De bal een paar centimeter hoger en nog meer eeuwige roem was hem ten deel gevallen. Nu is de teen van Casillas onderdeel van ons ongewenst collectieve geheugen geworden. Net als de bal op de paal van Rensenbrink.’

‘Het talent is helaas niet te kopiëren maar zijn inzet, professionaliteit en de wil om te winnen en de beste te willen zijn gelukkig wel. Arjen is een parel aan de kroon van de Eredivisie. Begonnen als jongen op de fiets in Groningen, kerel geworden in Eindhoven om daarna te worden tot een man van de wereld in Londen, Madrid en München om vervolgens “gewoon” weer te landen in Groningen. Niet met een privéjet, maar opnieuw met de fiets. Arjen hoort thuis in de eregalerij van het Rijksmuseum van de Eredivisie. Het minste wat wij voor hem terug kunnen geven voor al dat moois, is een oeuvreprijs’, aldus Jan de Jong.’

Vijf prijzen

Op woensdag 8 september vanaf 20.30 uur worden de prijzen uitgereikt vanuit Lido Club Amsterdam in een uur durende live TV-show op ESPN. Naast de oeuvreprijs, de Speler- en de Speler U21 van het Jaar, worden ook het mooiste Doelpunt van het Jaar en de Scheidsrechter van het Jaar bekendgemaakt.

Dit artikel delen