Maatschappelijk

AZ leert kinderen bewuster gamen met Level Up!

Donderdag 9 januari is het maatschappelijk project ‘Level Up!’ wederom van start gegaan. Na het succes van vorig jaar slaan AZ en Bibliotheek Kennemerwaard de handen ineen om kinderen, ouders en leerkrachten op een speelse manier inzicht te geven over hoe je bewust omgaat met gamen.

Level Up! zorgt ervoor dat kinderen van basisschoolgroepen 5 en 6 inzicht krijgen in hun gamegedrag en de bijbehorende mediawijsheid door middel van een vijf weken durende lessenserie. Gamen wordt door veel kinderen gedaan en je kunt er veel vaardigheden mee ontwikkelen, denk maar aan reactievermogen, geheugen, samenwerken en ruimtelijk inzicht. Daar staan wel weer negatieve effecten tegenover, zoals verslaving en een ongezonde leefwijze.

Het programma wordt op verschillende basisscholen in het werkgebied van Bibliotheek Kennemerwaard uitgevoerd. In vijf lessen leren zij bewust omgaan met gamen. Daarnaast staan ook verschillende belangrijke hedendaagse vaardigheden centraal zoals samenwerken, op creatieve manieren problemen oplossen, communiceren (onderling en met ouders), zelfregulering en hoe je kritisch moet denken.

Een level, zo wordt een les van Level Up! genoemd, begint met een filmpje van Aristote Ndunu. Ndunu, esporter van AZ en deelnemer in de eDivisie, geeft kort uitleg over de thema van de week. Vervolgens gaan de leerlingen aan de slag met een opdracht en krijgen ze tot slot ook een opdracht voor thuis meegegeven.

De vijf levels zijn als volgt:

  1. Let’s start: Wat kunnen de kinderen de komende weken verwachten? Ook krijgen ze algemene informatie over games.
  2. Time’s up: Hoe zorgen kinderen ervoor dat ze de tijd goed indelen en een goede balans hebben in hun vrijetijdsbesteding?
  3. High score: Gamen is ook leerzaam; welke vaardigheden worden vergroot met gamen
  4. Survival mode: Waar moeten kinderen op letten tijdens het gamen? Online contact, ingame aankopen, veiligheid.
  5. Replay: Onderdelen die in de vorige levels aan bod zijn gekomen worden nogmaals op een speelse manier aangeboden.

Wil je meer informatie weten? Klik dan hier: https://startlevelup.nl/

Dit artikel delen