Maatschappelijk

AZ leert kinderen over gezonde voeding

Afgelopen dinsdag bracht de AZ-selectie een digitaal bezoek aan de vijftig deelnemende klassen van de Rabo AZ Foodtour. Middels videocalls kregen leerlingen uit groep 7 en 8 een online les over gezonde voeding van Calvin Stengs, Teun Koopmeiners en elf andere spelers.

Een afvaardiging van de hoofdmacht bracht de leerlingen van de deelnemende klassen van de Rabo AZ Foodtour het een en ander bij over gezonde voeding. Voor de digitale klas stonden Owen Wijndal, Calvin Stengs, Teun Koopmeiners, Marco Bizot, Jonas Svensson, Ron Vlaar, Myron Boadu, Dani de Wit, Bruno Martins Indi, Zakaria Aboukhlal, Jordy Clasie, Timo Letschert en Tijani Reijnders de leerlingen te woord.

Project

De Rabo AZ Foodtour is een 9-weeks interactief lesprogramma voor basisschoolleerlingen uit groep 7 en 8, waarin gezonde voeding centraal staat. De leerlingen duiken in thema’s als gezond eten, voedselverspilling, sportvoeding en het lezen van etiketten. 

Opdracht

Iedere les wordt afgesloten met een opdracht, die de leerlingen vastleggen in vlogs. AZ-vlogger Timo Verbruggen helpt de klassen bij het maken van goede video’s. Tien klassen kunnen met hun vlog een Foodclinic bij AZ winnen. De prijs voor de klas met de beste vlog is het bijwonen van een wedstrijd van hun favoriete club.

Vragenvuur

De leerlingen stelden de sportmannen vragen over het voetballen op Eredivisie-niveau, maar ook hoe zij als profs omgaan met voeding en zichzelf op en top fit houden. Hierna motiveerde het team van Pascal Jansen de jeugd voor het maken van hun vlogopdracht.

Resultaten

Rogier van ’t Veer, leerkracht bij RKBS De Vlieberg, ziet dat het project zijn vruchten afwerpt. “Ik zag dat een leerling in plaats van frisdrank nu water meeneemt voor in de pauze. Een andere leerling vertelde dat ze thuis de koelkast controleerde op producten die daar niet horen. Het lijken kleine dingen, maar het laat zien dat ze de stof echt verwerken. En het maken van de vlogs vinden ze fantastisch. Bovendien is het voor ons als leerkrachten overzichtelijk: het is een helder, vastomlijnd pakket.”

 

Unieke samenwerking

Vijf Noord-Hollandse Rabobanken ontwikkelden de Rabo AZ Foodtour in samenwerking met AZ en Greenport Noord-Holland Noord. Begin 2019 sloten de zes gemeenten van JOGG-regio Noord-Holland en GGD Hollands Noorden zich bij het initiatief aan.

Meer informatie over de Rabo AZ Foodtour vind je hier.

Dit artikel delen