Eredivisie Awards

Bekendmaking ‘Eredivisie Speler van het Jaar’ live bij ESPN

De bekendmaking van de winnaar ‘Eredivisie Speler van het Jaar 2020-2021’ vindt voor het eerst plaats tijdens een live-uitzending op sportzender ESPN. Op woensdag 8 september vanaf 20.30 uur worden de prijzen uitgereikt vanuit Lido Club Amsterdam in een uur durende liveshow. Tijdens deze televisie-uitzending, gepresenteerd door Jan Joost van Gangelen, worden de voetbalfans getrakteerd op een terugblik van een memorabel voetbalseizoen 2020-2021.

Vijf prijzen

Deze avond worden vijf prijzen uitgereikt. Naast de Eredivisie Speler- en de Eredivisie Speler U21 van het Jaar worden ook het mooiste Doelpunt van Jaar en de Scheidsrechter van het Jaar bekendgemaakt. Voor een speler met een uitzonderlijke staat van dienst en betekenis voor het Nederlands voetbal wordt voor het eerst een oeuvreprijs uitgereikt.

  • Eredivisie Speler van het Jaar
  • Eredivisie Speler U21 van het Jaar
  • Eredivisie Scheidsrechter van het Jaar
  • Eredivisie Doelpunt van het Jaar
  • Eredivisie Oeuvreprijs

Genomineerden seizoen 2020-2021

De lijst van genomineerden bestaat uit twintig spelers. Onder wie RiechedlyBazoer (Vitesse), Donyell Malen (PSV), Steven Berghuis (Feyenoord), Georgios Giakoumakis (VVV-Venlo) en Dušan Tadić (Ajax) maken kans op de prijs voor Eredivisie Speler van het Jaar. Zes van de twintig spelers komen ook in aanmerking voor de titel Eredivisie Speler U21 van het Jaar. In deze categorie gaat het tussen Perr Schuurs, Ryan Gravenberch (Ajax), Jordan Teze (PSV), Owen Wijndal, Myron Boadu (AZ) en Lutsharel Geertruida (Feyenoord).

Aanvoerders en coaches kiezen winnaars

De lijst met genomineerden is samengesteld op basis van meer dan 60 verschillende statistieken. Spelers worden beoordeeld op de statistieken die bij hun positie past. De tweede factor is de uitslag van de Man of the Match-verkiezing op ESPN, die vanaf januari 2021 in het leven is geroepen en waarbij ook het publiek hun stem kan laten horen. De optelsom van deze twee componenten bepaalt de lijst met twintig genomineerden.

Onder deze genomineerden maken de spelers, die bij aanvang van het seizoen jonger zijn dan 21 jaar, ook kans op de prijs voor de Speler U21 van het Jaar.Uiteindelijk is de stem van de 18 aanvoerders (Speler van het Jaar) en de 18 hoofdtrainers (Speler U21 van het Jaar) doorslaggevend. Hiervoor wordt het aanvoerdersnetwerk van spelersvakbond VVCS en het trainersnetwerk van Coaches Betaald Voetbal ingezet.

De 20 genomineerden voor Speler- en Speler U21

Dušan Tadić, Ryan Gravenberch, Davy Klaassen, Perr Schuurs (allen Ajax), Donyell Malen, Eran Zahavi, Philipp Max, Jordan Teze (allen PSV), Owen Wijndal, Myron Boadu, Jesper Karlsson (allen AZ), Riechedly Bazoer (Vitesse), Steven Berghuis, Lutsharel Geertruida, Jens Toornstra (allen Feyenoord), Ko Itakura (FC Groningen), Rai Vloet, Robin Pröpper (beiden Heracles Almelo), Kenneth Paal (PEC Zwolle) en Georgios Giakoumakis (VVV-Venlo).

Dit artikel delen