Eredivisie

Betaald voetbal stemt unaniem in: vanaf 2025-’26 geen kunstgras meer in de Eredivisie

Vanaf het seizoen 2025/'26 spelen alle eredivisieclubs op natuurgras of hybridevelden. Alle clubs uit het betaald voetbal hebben unaniem ingestemd met deze nieuwe regel. Hierdoor komt er een einde aan volledige kunstgrasvelden op het hoogste niveau van Nederland. 

De clubs uit het Nederlands betaald voetbal hebben daarover gestemd op de Algemene Vergadering Betaald Voetbal. In een eerder stadium waren de eredivisieclubs al unaniem eens over de invoering van deze regels, maar nu is er ook steun vanuit de Keuken Kampioen Divisie-clubs.

Dat houdt in dat er vanaf het seizoen 2025-’26 niet meer op kunstgras gespeeld wordt in de Eredivisie. Door de vergoeding die clubs krijgen als ze overstappen op natuurgras of hybridevelden, neemt het aantal kunstgrasvelden in het Nederlands betaald voetbal al langere tijd af. Deze route is sinds 2018 in gang gezet met de Eredivisie Veranderagenda.

Heracles Almelo

Onlangs stapte Heracles Almelo na een periode van 21 jaar over op natuurgras. Op maandag 20 mei werden de voorbereidingen getroffen, waarna het op dinsdag 21 mei zover was: de korrels werden uit de kunstgrasmat gezogen, waarna de rollen kunstgras werden verwijderd. De Almelose club stapt over op een zogeheten hybrideveld wat bestaat uit 93% gras en 7% kunstgras. Onder de nieuwe grasmat komt een krattensysteem dat ónder het gras water opvangt en zorgt voor de bewatering en beluchting van onderen.

Van alle achttien eredivisieclubs die volgend seizoen in actie komen in de Eredivisie, spelen er minimaal zeventien op natuurgras of een hybrideveld. Ook promovendi Willem II en FC Groningen werken hun wedstrijden af op natuurgras. De enige eredivisieclub met nu nog een kunstgrasveld is Excelsior Rotterdam. Bij een mogelijke degradatie van Excelsior - en dus een promotie van NAC Breda - zou het zelfs mogelijk kunnen zijn dat volgend seizoen alle eredivisiewedstrijden op gras worden gespeeld.

Dit artikel delen