Maatschappelijk

Clubs helpen ruim 16.000 kinderen meer dan 100.000 boeken te scoren

Twaalf Eredivisie- en Keuken Kampioen Divisie-clubs hebben het afgelopen seizoen ruim 16.040 leerlingen uit groep 5 en 6 geholpen om 105.742 boeken te scoren. Deze leerlingen werden samen met 104 bibliotheken bereikt via 393 scholen uit zes verschillende provincies. Dat blijkt uit de jaarcijfers van Scoor een Boek!, een initiatief van de Bibliotheek in samenwerking met de Eredivisie CV. 

Eén op de negen volwassen Nederlanders is laag taalvaardig. Mensen met een lage taalvaardigheid hebben moeite met het schrijven van sollicitatiebrieven, het invullen van formulieren of het lezen van de huisregels binnen een bedrijf. Lezen en schrijven zijn daarom essentiële basisvaardigheden om optimaal te kunnen functioneren in de maatschappij. 

Scoor een Boek! speelt hierop in door op jonge leeftijd lezen met sport te combineren. Door profvoetballers in te zetten om kinderen en hun ouders aan te sporen meer te gaan lezen en het competitie-element toe te voegen, worden de kinderen enthousiaster gemaakt om meer te gaan lezen en ook met meer plezier. En met resultaat: na 9 weken boeken scoren zijn er 6,7 boeken gemiddeld gelezen per leerling.


Hoe werkt het?

De schooleditie van Scoor een Boek! bestaat uit 9 weken waarin zoveel mogelijk boeken gelezen dienen te worden. Tijdens De Aftrap bezoekt een leesconsulent de groep met een topselectie aan boeken, een score-poster én een motiverende boodschap van een profvoetballer uit de regio. In De rust praat de leesconsulent met de klas over de boeken en bekijken ze de tweede videoboodschap van de speler. Na 9-10 weken boeken ‘scoren’ is het tijd voor Het Fluitsignaal, een sportieve afsluiting waarin ook de Eindscore van Scoor een Boek! bekend wordt gemaakt.

Gezinnen kunnen ook meedoen met de Thuiseditie Scoor een Boek! In de Bibliotheek kan een gratis Scoor een Boek!-poster worden afgehaald. Voor elke 15 minuten (voor)lezen in een boek, krant of tijdschrift, plak je op de Thuisposter een sticker in de vorm van een voetbal. Nieuw dit jaar is de Scoor een Boek! Coach voor gezinnen die wel graag willen lezen maar het lezen en voorlezen lastig vinden. Een Coach komt thuis het gezin helpen.

Scoor een Boek! wordt mede gefinancierd door Kunst van Lezen en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Kunst van Lezen is het preventieve onderdeel binnen het Actieprogramma Tel mee met Taal, waarbij speciaal aandacht is voor het bereiken van laagtaalvaardige gezinnen met leesbevorderingsactiviteiten.

Inmiddels werken twaalf profclubs mee aan het project Scoor een Boek! Naast AZ, Heracles Almelo, Willem II, Go Ahead Eagles, N.E.C. en FC Groningen nemen sinds dit jaar ook FC Emmen, RKC Waalwijk, Helmond Sport, NAC, Top OSS en FC Volendam deel aan het maatschappelijke project.Enkele interessante cijfers over Scoor een boek! 2018/19:

  • Aantal gelezen boeken: 105.742 

  • Aantal deelnemende leerlingen: 16.040

  • Aantal deelnemende groepen: 711

  • Aantal deelnemende scholen: 393

  • Aantal deelnemende bibliotheken: 104

  • Aantal deelnemende clubs: 12 

  • Gemiddeld aantal gelezen boeken: 6,7  

Meer informatie over Scoor een Boek! is te lezen op: http://www.scooreenboek.nl

Dit artikel delen