Eredivisie Awards

Cody Gakpo tweede maand op rij Eredivisie Speler van de Maand

Cody Gakpo is voor de tweede maand op rij uitgeroepen tot Eredivisie Speler van de Maand. Net als in september heeft de 23-jarige aanvaller van PSV in oktober volgens de statistieken en stemmen van voetballiefhebbers het beste gepresteerd.

Wisselvallige maand

In een maand waarin elke eredivisieclub puntverlies leed, maakten vooral de individuen het grote verschil. PSV kende een wisselvallige maand met verlies bij SC Cambuur (3-0) en FC Groningen (4-2), terwijl sc Heerenveen (0-1), FC Utrecht (6-1) en N.E.C. Nijmegen (3-0) eenvoudig aan de kant werden gezet. Ondanks het sportieve resultaat kan Cody Gakpo, in aanloop naar het WK in Qatar, terugkijken op een voor hem prima maand. Bij het gros van de aanvallende statistieken prijkt de naam van de Eindhovenaar bovenaan de lijstjes.

Nummer één in alle lijstjes

De Oranje-international was in oktober betrokken bij zes eredivisiedoelpunten, het hoogste aantal van alle spelers in de Eredivisie. Vijf daarvan waren assists, minstens twee meer dan de rest. Ook creëerde Gakpo afgelopen maand de meeste kansen (23, minstens vijf meer), gaf hij de meeste succesvolle voorzetten (21, minstens zeven meer) en maakte hij de meeste geslaagde dribbels (zestien, minstens vijf meer). Alleen Brian Brobbey, de Johan Cruijff Talent van de Maand, loste meer schoten op doel (11) dan de aanvaller van PSV (8).

Het leverde Gakpo tweemaal een uitverkiezing op tot KPN Man of the Match en net als in september opnieuw de prijs voor Eredivisie Speler van de Maand. Het is de derde keer dat een speler de maandprijs op rij wint: eerder lukte dat Orkun Kökcü (februari en maart 2022) en Oussama Idrissi (januari en februari 2020). Naast een prijs ontvangt de PSV'er een verbeterde Eredivisie Player of the Month-kaart in FIFA 23 Ultimate Team.

De prijs is uitgereikt door ESPN-presentator Hans Kraay jr. Het interview is hier te bekijken.

Over de verkiezing

De Eredivisie Speler van de Maand en Johan Cruijff Talent van de Maand wordt gekozen op basis van statistieken (StatsPerform) en stemmen van voetballiefhebbers (KPN Man of the Match). De verkiezing is een initiatief van de Eredivisie CV in samenwerking met ESPN. De Johan Cruijff Talent van de Maand is een initiatief van de Eredivisie CV in samenwerking met ESPN, Johan Cruyff Foundation en VriendenLoterij.

Dit artikel delen