Eredivisie

Concept competitieschema Eredivisie 2023/'24 vastgesteld

Het volledige competitieprogramma van de Eredivisie voor het seizoen 2023/’24 is bekend. Gisteren werd de 1e speelronde al bekend. FC Volendam en Vitesse trappen het eredivisieseizoen af op vrijdagavond 11 augustus om 20:00 uur in Volendam. Voor landskampioen Feyenoord zal op zondag 13 augustus om 14:30 uur de bal voor het eerst rollen in de eigen Kuip tegen Fortuna Sittard. Op 24 september vindt de Klassieker tussen Ajax – Feyenoord om 14.30 plaats. Deze wedstrijd is de 1e topper van het seizoen.

Liever de wedstrijden van jouw club direct in je agenda?

Met de Eredivisie app kun je alle speeldagen van jouw favoriete club synchroniseren met je agenda. Zo mis je nooit meer een van de Eredivisie derby's, toppers, Klassiekers en andere (top)wedstrijden!

Speelschema steeds lastiger samen te stellen

Bij het opstellen van het speelschema van de Eredivisie wordt sinds de Veranderagenda in 2018 rekening gehouden met de Europees spelende clubs. De Europese successen van de Eredivisieclubs zorgen ervoor dat het speelschema meer dan ooit een lastige kluif is, en seizoen 2024-25 helemaal door het extra Europese ticket als gevolg van het veroveren van plek 6 op de UEFA-country ranking.

Jan de Jong, directeur Eredivisie CV, zegt hierover het volgende: "De onmogelijke puzzel die competitieschema heet is weer gelegd. Met bloed, zweet en tranen. En een heleboel medewerking van oneindig veel partijen; clubs, gemeenten, politie, KNVB. Waarvoor dank! Seizoen 2023-2024 dreigt andermaal een geweldig jaar te worden. Er staat een hoop op het spel waaronder twee gegarandeerde UEFA Champions League plekken voor Nederlandse clubs. Naast eeuwige roem is er daarmee natuurlijk een hoop extra geld te verdienen. Daar zal waarschijnlijk deze zomer volop op ingezet en geïnvesteerd worden. We verwachten veel vuurwerk deze transferperiode. Hopelijk leidt dat tot een verdere kwaliteitsimpuls voor de eredivisie. Maar niet alleen de bovenkant gaat het spannend worden. Juist ook weer aan de onderkant. De afgelopen jaren zijn er een hoop clubs gedegradeerd waarvan niemand het voormogelijk had gehouden. Liefst 15* (!) van de 34 clubs zijn in de laatste 5 jaar gewisseld van de Eredivisie naar de Keuken Kampioen Divisie en andersom. Bijna geen enkele club is op voorhand 100% veilig. Dat maakt de Eredivisie nog leuker, spannender en onvoorspelbaarder.”

*ADO Den Haag, Excelsior Rotterdam, FC Emmen, FC Twente, FC Volendam, Go Ahead Eagles, Heracles Almelo, N.E.C., NAC Breda, PEC Zwolle, RKC Waalwijk, SC Cambuur, Sparta Rotterdam, VVV Venlo, De Graafschap en Willem II.

Totstandkoming

De werkzaamheden voor het nieuwe competitieprogramma beginnen ieder najaar. Eerst wordt de internationale speeldagenkalender (interlands en Europees voetbal) doorgegeven door de FIFA en de UEFA. Daarna wordt in overleg met de overheid en clubs de speeldagenkalender bepaald voor de Eredivisie, Keuken Kampioen Divisie, Johan Cruijff Schaal, TOTO KNVB Beker en de play-offs.

Tenslotte wordt er een concept competitieprogramma vastgesteld, waarbij rekening wordt gehouden met talloze aspecten. Dat zijn uiteraard sportieve aspecten, maar ook wensen en knelpunten vanuit lokale overheden, clubs, supporters en ESPN. Gedurende het proces is het programma overlegd met het Supporterscollectief Nederland, de Eredivisie CV, de CED, de Centrale Spelersraad (CSR), de Centrale Trainersraad (CTR), ESPN en alle clubs. De uiteindelijke vaststelling gebeurt door het competitiebestuur Betaald voetbal, dat bestaat uit de directeur betaald voetbal van de KNVB, de directeur van de ECV en de directeur van de CED.

Dit artikel delen