Maatschappelijk

Dankzij ADO viel ik vijf kilo af en ben ik veel fitter

EuroFIT, een project van ADO Den Haag in de Maatschappij, zorgde ervoor dat ADO-supporter Leon Taal vijf kilo afviel en zich fitter voelt. EuroFIT is overgegaan in ADO-fit, maar Leons team bestaat na drie jaar nog steeds en traint trouw iedere dinsdag.

,,Ik ben fan en heb al een paar jaar een seizoenkaart. Op de site zag ik dat de club iets wilde doen voor dikkere supporters, met een fitprogramma. Ik voetbalde ergens anders, maar ik trainde daar als mid-veertiger met jongere jongens. Na elke training of wedstrijd had ik drie dagen nodig om te herstellen. ‘Is dit nou goed voor mijn lichaam?’, vroeg ik me af, vertelt EuroFIT-deelnemer Leon Taal. 

Internationaal programma EuroFIT

Vanaf 2015 deed ADO Den Haag twee jaar mee met EuroFIT, een maatschappelijk programma van profclubs uit Nederland, Engeland, Portugal en Noorwegen. EuroFIT is een twaalfwekelijks programma, gericht op mannelijke supporters met overgewicht die onvoldoende bewegen en veel tijd zittend doorbrengen.

Leon maakte deel uit van de lichting 2016-2017: ,,Aan het begin van het programma ben ik gemeten en gewogen door onderzoekers van ‘Amsterdam UMC’. Naast mijn gewicht in relatie tot mijn lengte, keken ze ook naar mijn buikomvang, vetpercentage, mijn hartfunctie en bloeddruk. En we kregen een stappenteller mee als referentie.

 

Theorie, oefeningen en partijtjes

,,Lopen, lopen, lopen, zegt Leon over zijn activiteiten in het kader van EuroFIT. ,,Per week moest je steeds meer stappen doen. Dat triggert je om fanatiek te worden. Elke wekelijkse bijeenkomst startte met een stuk theorie, bijvoorbeeld over goede voeding. ,,Daarna deden we oefeningen op de tribune, vervolgt Leon. ,,Op de stoeltjes gaan zitten en weer opstaan, doorschuiven. Na de warming-up speelden we partijtjes. Dat begon met ‘walking football’, later konden we gewoon voetbal spelen. We speelden ook wedstrijdjes tegen andere clubs. Tegen Heerenveen hebben we gewonnen. Wij waren fitter!

Resultaten

Leon past de tips die hij met EuroFIT kreeg, toe in zijn dagelijks leven: ,,Ik werkte in Amsterdam en parkeerde mijn auto buiten de ring. Ik nam de metro naar mijn werk en stapte een halte eerder uit, zodat ik het laatste stuk kon lopen. Op het werk vroeg ik collega’s om staand te vergaderen. Ook ging ik met de trap een verdieping hoger naar het toilet.

Door EuroFIT viel Leon vijf kilo af en voelde hij zich fitter. Na dat jaar stopte het niet: ,,De overgebleven mannen van de twee groepen vormen samen een hecht team, vertelt Leon trots. ,,Dinsdag trainen staat vast in de agenda. De meesten komen elke week, zelfs als ze geblesseerd zijn. Dan kijken ze vanaf de bank en we kletsen bij. We krijgen nog steeds begeleiding vanuit ADO Den Haag!

Dat het Eurofit programma niet alleen bij Leon werkt, maar ook bij de andere deelnemers van zowel ADO als de andere clubs, is eerder dit jaar aangetoond. Het programma leidt tot een gezonder gewicht en -bloedwaardenprofiel, terwijl fans zich ook vitaler voelen en hun algemene welzijn verbetert. Na een jaar maken deelnemers gemiddeld 678 stappen per dag meer dan mensen die niet meededen aan het programma.

Verder eten ze meer groente en fruit, minder vet en suiker en vallen ze gemiddeld 2,4 kilo af. Dit is te lezen in een internationale studie (klik hier), in Nederland geleid door Amsterdam UMC, locatie VUmc in samenwerking met het Radboudumc en de Vrije Universiteit Amsterdam. Het verhaal van Leon illustreert hoe belangrijk de kracht van een voetbalclub kan zijn.

Dit artikel is geschreven door Lisa Koolhoven (Verhalenpodium) en verscheen eerder in aangepast vorm op de website van ADO Den Haag.

Dit artikel delen