Eredivisie

De top 10 OneToWatch volgens de dataspecialisten van SciSports

De Eredivisie is samen met ESPN en Gillette op zoek naar de OneToWatch spelers. Welke spelers worden de smaakmakers dit seizoen en moeten voetballiefhebbers extra op gaan letten? Naast voetballiefhebbers, (oud)spelers en influencers hebben we dezelfde vraag gesteld aan de dataspecialisten van SciSports. Hieronder de top 10 van de dataspecialisten.

10. Marcus Holmgren Pedersen (Feyenoord)

Met Lutsharel Geertruida herstellende van een langdurige knieblessure, wordt verwacht dat Marcus Holmgren Pedersen dit seizoen de eerste keuze zal zijn als rechtsback bij Feyenoord. De 21-jarige verdediger kwam deze zomer over van Molde FK en wil in de Eredivisie direct indruk gaan maken. De Noorse rechtsback heeft momenteel een SciSkill van 52,0 en is een relatief laaggeplaatste speler in de Feyenoord-selectie, maar met een potentieel van 80,3 wordt volgens SciSports een enorme ontwikkeling komende jaren verwacht.

In de Noorse Eliteserien stond de verdediger bekend als een aanvallende wing back, wat goed past in de speelstijl van Feyenoord. Hij presteerde goed in aanvallende dribbels en positionering - twee gebieden waar hij dit seizoen van waarde kan zijn voor Feyenoord.

SciSkill: 52.0. Potentieel: 80.3

9. Elayis Tavşan (NEC Nijmegen)

Elayis Tavşan staat aan de vooravond van zijn debuut in de Eredivisie, nadat hij eerder in actie kwam in de Tweede Divisie (Jong Sparta) en Keuken Kampioen Divisie (Sparta Rotterdam, Telstar en afgelopen seizoen voor N.E.C. Nijmegen). De 20-jarige aanvaller was in 2020/'21 goed voor 11 doelpunten en 5 assists, waardoor hij een belangrijke rol speelde in de promotie van N.E.C. Nijmegen naar de Eredivisie.

Ook zijn performance statistieken (hieronder te zien) zijn veelbelovend. Hij scoorde afgelopen seizoen in de Keuken Kampioen Divisie als een van de beste spelers in het maken van dribbels en doelpunten. Als hij deze vorm weet vast te houden, kan hij met een potentieel van 88,0 volgens de dataspecialisten een mooie carrière tegemoet zien.

SciSkill: 46.9. Potentieel: 88.0

8. Kenneth Taylor (Ajax)

Kenneth Taylor lijkt dit seizoen een grotere rol te gaan spelen in de eerste selectie van Ajax, na een goed seizoen bij Jong Ajax. Nadat hij vorig seizoen drie keer zijn optreden maakte in het team van Erik Ten Hag, hoopt Taylor zijn waarde komend seizoen te bewijzen en zijn ontwikkeling voort te zetten. De 19-jarige middenvelder speelde vorig seizoen vooral als 'diepe' spelmaker in de Keuken Kampioen Divisie en kwam daarin 11 keer tot scoren.

Ondanks hij te maken heeft met hevige concurrentie (o.a. met Ryan Gravenberch en andere spelers die een goed seizoen achter de rug hebben), krijgt de jeugdinternational dit seizoen waarschijnlijk de kans om zich vaker te bewijzen.

SciSkill: 40.4. Potentieel: 94.8

7. Quinten Timber (FC Utrecht)

Quinten Timber maakte afgelopen weekend zijn debuut in de Eredivisie met FC Utrecht. FC Utrecht eindigde vorig seizoen op de zesde plaats met 53 punten. Het was voor de Domstedelingen de zesde opeenvolgende seizoen in de top 6 van de Eredivisie.

De 20-jarige Utrechter staat bekend als een veelzijdige speler die op verschillende posities kan spelen, waaronder rechtsback en centraal op het middenveld. Afgelopen zondag stond de nummer 27 links op het middenveld gepositioneerd, in de wedstrijd waar FC Utrecht met 4-0 won van Sparta Rotterdam.

Vorig jaar kwam de jeugdinternational namens Jong Ajax uit in de Keuken Kampioen Divisie, waar hij als rechtsback opviel met zijn dribbels en aanvallende intenties. Door op het veld indruk te blijven maken, kan hij werken aan zijn hoge potentieel van 79,8.

SciSkill: 39.3. Potentieel: 79.8

6. Sam Kersten (PEC Zwolle)

Sam Kersten gaat dit seizoen waarschijnlijk weer een belangrijke rol spelen voor PEC Zwolle. De 23-jarige speler kwam vorig seizoen uit in 28 wedstrijden, waarin hij 2.541 minuten speelde als centrale verdediger. Kersten is vaak betrokken bij korte passes en de opbouw van achteruit. Daarnaast is hij waardevol met zijn verdedigende kwaliteiten (tackles, intercepties, etc.), zoals in de grafiek hieronder te zien is.

SciSkill: 60.8. Potentieel: 77.5

5. Filip Stevanovic (sc Heerenveen)

SC Heerenveen heeft in het verleden al vaker spelers gehuurd met een hoog potentieel, maar Filip Stevanovic past zeker in dat rijtje. De 18-jarige vleugelspeler wordt gehuurd van Manchester City, nadat hij eerder twee seizoenen in actie kwam in de Servische Super Liga namens FK Partizan Belgrado. Gezien zijn jonge leeftijd opmerkelijk, maar dat toont niettemin aan waarom hij hoog scoort met zijn potentieel (113,5).

SciSkill: 71.7. Potentieel: 113.5

4. Sam Beukema (AZ)

Sam Beukema moet nog wachten op zijn officiële debuut voor AZ in de Eredivisie, nadat hij afgelopen weekend in Waalwijk op de bank zat. Desondanks zullen er veel ogen op de 22-jarige verdediger van AZ gericht zijn dit seizoen. Met een potentieel van 76,8 kan Beukema uitgroeien tot een belangrijke speler voor AZ, zolang hij maar zijn speelminuten in het eerste team gaat maken. Met Bruno Martins Indi en Timo Letschert in de selectie is de concurrentie niet min.

Vorig seizoen liet hij zich zien als verdediger bij Go Ahead Eagles in de Keuken Kampioen Divisie: hij was de meest waardevolle centrale verdediger, waarin onder meer zijn goede passes opvielen. Hoewel de stap naar de Eredivisie niet voor iedereen goed uitpakt, lijkt het een kwestie van tijd te zijn voordat Beukema zijn kans krijgt bij de Alkmaarse club.

SciSkill: 59.4. Potentieel: 76.8

3. Devyne Rensch (Ajax)

Devyne Rensch maakte afgelopen seizoen 11 keer zijn opwachting in de Eredivisie en 12 keer namens Jong Ajaxin de Keuken Kampioen Divisie. De 18-jarige rechtsback heeft met Noussair Mazraoui voorlopig een concurrent voor zich, maar lijkt zijn kans komend seizoen te krijgen in het drukke speelschema van de regerend landskampioen.

In de afgelopen maanden ontwikkelde zijn SciSkill met 22,7 punten, met een potentieel van 107,2 punten. Als de jongeling stappen wil blijven zetten, is speeltijd in de Eredivisie echter wel essentieel. Nadat hij vorig seizoen indruk maakte in 600 speelminuten, lijkt het een kwestie van tijd dat Rensch komend seizoen nog méér kansen krijgt om aan zijn ontwikkeling te werken.

SciSkill: 54.2. Potentieel: 107.2

2. Paulos Abraham (FC Groningen)

In Groningen zijn veel ogen ook dit seizoen gericht op Paulos Abraham. De Zweedse aanvaller kwam afgelopen seizoen door blessureleed met name in het tweede deel van de competitie in actie en ook dit seizoen moest hij de seizoensouverture aan zich voorbij laten gaan door een blessure. Desalniettemin zijn de verwachtingen hoog: mede door een uitstekende periode bij AIK in de Zweedse Allsvenskan, waarmee hij zich in de kijker wist te spelen bij FC Groningen.

Tijdens zijn periode in Zweden speelde Abraham op verschillende aanvallende posities, waaronder centraal voorin en als rechtsbuiten. Met een potentieel van 95,0 lijkt Abraham de komende jaren zijn belofte waar te kunnen maken, al zal hij dan wel minstens meer speelminuten moeten gaan maken.

SciSkill: 49.0. Potentieel. 95.0

1. Noni Madueke (PSV)

Noni Madueke heeft vorig seizoen en in de eerste wedstrijden van dit seizoen laten zien, waarom veel voetballiefhebbers enthousiast zijn over zijn prestaties. De 19-jarige aanvaller is een belangrijke spil in het team van Roger Schmidt, is onderdeel van het Engelse nationale team onder 21 en ontwikkelde zich in korte tijd tot een OneToWatch op het veld.

Met het vertrek van Donyell Malen naar Borussia Dortmund, gaat Madueke ongetwijfeld een belangrijke rol spelen in de aanval van PSV. Zoals te zien is in de grafiek hieronder, zijn de SciSkill en potentieel nog verder gestegen, waarbij de dataspecialisten van SciSports verwachten dat hij uit gaat groeien tot een topspeler. Nadat hij vorig seizoen een aantal keer als centrumspits en rechtsbuiten heeft gespeeld, wordt het interessant hoe Schmidt de Engelsman dit seizoen gaat gebruiken in zijn team.

SciSkill: 57.6. Potentieel: 91.4

Meer: SciSports

Dit artikel delen