Eredivisie

De weg naar plek 5 op de UEFA Coëfficiëntenranglijst

De opmars van de Eredivisie op de UEFA coëfficiëntenranglijst lijkt vooralsnog niet gestopt. Vorig seizoen werd plek zes officieel overgenomen van Portugal en dit seizoen gaat Nederland direct de strijd aan met Frankrijk voor plek vijf. Waarom is plaats vijf zo belangrijk? En hoe groot is de kans op succes voor de Eredivisie? Je leest het hier.

De strijd om plek vijf

Goed nieuws: op dit moment is plaats vijf virtueel in handen van Nederland met een score van 55,1 punten. Maar concurrent Frankrijk zit de Eredivisie op de hielen. Teams uit de Franse League 1 moeten dit seizoen een verschil van 2,8 punten goedmaken om de vijfde plaats weer over te nemen.

Het land dat het seizoen 2023/2024 met het hoogste puntenaantal afsluit, heeft vanaf seizoen 2025/2026 recht op drie tickets voor de competitiefase van de UEFA Champions League en één voor de kwalificatie. Op dit moment zijn dit twee directe tickets en één voor de kwalificatie voor de nummer zes.

Tevens ziet de nummer vijf één kwalificatieticket voor de UEFA Europa League omgezet worden in een direct ticket voor de competitiefase. Ook in de Conference League profiteert men van een gunstiger ticket: de nummer vijf start in de play-offs in plaats van de tweede voorronde.

Plek vijf in kort

Nederland startte het seizoen 2023/24 met vijf ploegen in Europees verband, Frankrijk met zes. Door de uitschakeling van FC Twente in de voorrondes heeft Nederland echter nog maar vier teams over - twee minder dan Frankrijk.

Overzicht van de Europese tickets bij het behalen van plek 5 op de UEFA-coëfficiëntenranglijst.

Hoeveel kans heeft de Eredvisie?

In samenwerking met Opta is middels een simulatie onderzocht hoe waarschijnlijk een vijfde plek aan het einde van het seizoen is. Zo blijkt dat Nederland 61,8 procent kans heeft om de vijfde plaats op de coëfficiëntenranglijst te bezetten, tegenover 37,0 procent kans op de zesde plaats op die ranglijst.

De procentuele kans op een eindklassering per competitie.

De voorspelling van Opta is dat de gemiddelde coëfficiëntenscore van de Nederlandse teams in Europa dit seizoen op 13,6 zal liggen, tegenover een gemiddelde van 13,0 voor de zes Franse ploegen. Dit zou betekenen dat Nederland de voorsprong behoudt en beslag legt op de vijfde plaats. Hoe de score op de coëfficiëntenlijst berekend is, wordt onderaan het artikel uitgelegd.

Simulatieoverzicht van de daadwerkelijke en verwachte punten van de Eredivisie Ligue 1.

In speelronde 1 van de Europa League 2023/24 staat direct een coëfficiëntenkraker op het programma: Ajax – Olympique Marseille. Een zege levert twee coëfficiëntenpunten op, bij een gelijkspel ontvangen beide teams één punt.

Zo werken de Opta Power Rankings

De simulaties van de coëfficiëntenranglijst zijn gebaseerd op de Opta Power Rankings. Deze rankings gebruiken een hiërarchisch Elo-rating systeem om de sterkte van een team te bepalen. Het systeem is ontwikkeld om de sterkte van schakers te bepalen en is nadien door andere sporten in gebruik genomen. Zo worden de officiële FIFA-wereldranglijsten voor mannen- en vrouwenvoetbal bepaald op dit systeem.

  • Opta Power Rankings is een wereldwijde ranglijst die een score toewijst aan meer dan 13.000 voetbalteams op een schaal van 0 tot 100, waarbij 0 het slechtste team is en 100 het beste team
  • De Power Rankings worden dagelijks geüpdatet en bevatten teams uit 183 verschillende landen en 413 landelijke voetbalcompetities.
  • Hoe worden de Opta Power Rankings berekend? In simpele bewoordingen gebeurt er het volgende na iedere wedstrijd: het aantal punten dat het ene team wint, wordt door het andere team verloren. Als het hoger geplaatste team (zoals verwacht) wint worden er minder punten ingewisseld. Als het lager geplaatste team (tegen verwachting in) wint worden er meer punten ingewisseld. Als het een gelijkspel wordt, krijgt het lager geplaatste team enkele punten (en verliest het hoger geplaatste team enkele punten). Hoe groter de overwinning, hoe groter het aantal ingewisselde punten.

Dit artikel delen