Op zoek naar de ziel van onze achttien Eredivisie-stadions vragen SANTOS en de Eredivisie CV 18 bekende voetbalfans (van een beetje bekend tot heel bekend) wat hun club voor hen betekent. Dit keer filantroop, columnist en presentator Sander de Kramer. Heeft met alle Rotterdamse profclubs een warme band, maar vandaag uit hij zijn liefde voor Excelsior. Over het vergeten Excelsior-verleden van Willem van Hanegem, de langste voetbalsnor en meer.
Beste plek in het stadion
“Kies ik toch voor de Robin van Persie-tribune. Daar staan de meest fanatieke fans, daar wordt het voetbal het meest intens beleefd. Maar ik vind het ook heerlijk om vooraf, in de rust en na afloop in de businessruimte rond te hangen. Dat is totaal geen jasje-dasje, meer een grote, gezellige kroeg waar alles door elkaar loopt.”
Ultiem stadiongeluk
“In 2002 promoveerden we naar de eredivisie onder Adrie Koster, na vijftien jaar in de eerste divisie te hebben gespeeld. Mijn vader speelde vroeger bij Excelsior, ik kende de verhalen over de beruchte promotiefeestjes, maar dit keer was ik er echt bij. Ik had het oude Excelsior-jackie van mijn vader uit 1965 aan. Het was bij FC Volendam, we zaten op een houten tribune. John Feskens, Thomas Buffel, Youssef El Akchaoui en Chima Onyeike deden mee. Ik zal het nooit, nooit vergeten.”
Favoriete shirt
“In 1974 had Excelsior een shirt met alleen een ‘A’ erop, ‘stomtoevallig’ in dezelfde typografie als de A van Akai, het elektronicamerk dat de club stevig sponsorde. Shirtreclame was toen nog niet toegestaan. Na twee wedstrijden kreeg de KNVB argwaan en moest de A eraf. Voorzitter Henk Zon zei dat het stond voor A-selectie. Het werd een publiciteitsding, precies waar Akai op uit was. Uiteindelijk moest het shirt door de shredder, maar ik heb er nog één.”
Beste one day fly
“Ton Blanker was volgens Leo Beenhakker de nieuwe Johan Cruijff, scoorde zeven keer in drie Europacup-wedstrijden voor Ajax (nog steeds een record), maar slaagde er niet in door te breken in Amsterdam. Hij belandde via allerlei omwegen bij Excelsior. Blanker was een schitterende dribbelaar, een sierlijke voetballer. Helaas was hij bij Excelsior ook snel weg. Bij zijn laatste actie als voetballer, een kopdoelpunt, brak hij een nekwervel. Getrouwd met een Dolly Dot en later in de gevangenis gekomen vanwege verdenking van medewerking aan een drugsdeal. Blanker bezweert er nog steeds niets te maken te hebben.”
📝 Blog 115 jaar #14: De ‘A’ van AKAI of A-elftal ' https://t.co/VCuS1DF0D6 #excelsior115jaar #samensterk &🔴 pic.twitter.com/50xii0yZZm
— Excelsior Rotterdam (@excelsiorrdam) 25 oktober 2017
Vergeten voetballer
“Willem van Hanegem. Die heeft in 1981 een keer het Excelsior-shirt gedragen, een paar keer zelfs. Terwijl hij er nooit onder contract heeft gestaan. Tja, er was voor Excelsior een promotietour naar Japan geregeld, en sponsor Akai wilde wel aankomen met een speler die ze daar kenden. Bij Excelsior speelden toen geen hoogvliegers, ze waren zelfs net gedegradeerd, al werd dat in Japan natuurlijk verzwegen. Toen werd Van Hanegem, die destijds clubloos was, meegevraagd. Het shirt dat Van Hanegem toen droeg, zou ik graag nog aan mijn collectie toevoegen.”
Cultheld
“Frans Struis was een van de beste middenvelders van Excelsior in de jaren zeventig, terwijl hij overdag bijkluste als controleur in de haven. Maar het allermooiste was Frans’ snor. Echt zo’n ouderwetse hangsnor waar menig walrus jaloers op zou zijn. Op trainingskamp in Spanje kwam hij een keer Abe van den Ban tegen, een ander ‘snoricoon’. Ja, dat werd natuurlijk snorren meten. En wat denk je? Struissie had de grootste! Jaja, die zege was voor Excelsior, dat zat wel snor.”
Frans Struis (tweede van links) in actie tegen AZ'67. Foto: ANP Archief - Paul Vreeker
Cult van Excelsior
Zelf ook de cult van Excelsior meemaken? Bestel dan hier je kaartje voor de thuiswedstrijd tegen Ajax van aankomende zondag.
Alle columns en fotoreportages uit de serie
Samen met SANTOS zijn we op zoek naar de ziel van onze achttien Eredivisie-stadions. Fotograaf Marco Magielse gaat op bezoek bij alle 18 Eredivisieclubs om de beleving in en rondom de stadions in beeld te brengen. Daarnaast vragen we een aantal bekende voetbalfans (van een beetje bekend tot heel bekend) wat hun club nu écht voor hen betekent. Bekijk hieronder alle bijdrages tot nu toe.
-
De ziel van Heracles Almelo: bekerstunt en international van LAP
-
De ziel van Fortuna Sittard: Nao Veure en groeten uit Harkema
-
De ziel van VVV-Venlo: skiën op de trap en volgepakte tribunes
-
De ziel van SC Heerenveen: van schaatscafé tot volksverhuizing
-
De ziel van PEC Zwolle: cafés met tapijtjes en bezorgde telefoontjes