Maatschappelijk

Discriminatie hoort niet thuis in het (prof)voetbal

Uit onderzoek van het Mulier Instituut onder profvoetballers blijkt dat 14 procent van de profvoetballers zelf te maken heeft gehad met discriminatie. Daarnaast geeft vier op de tien spelers aan dat racisme en andere vormen van discriminatie voorkomen in het betaald voetbal. De Eredivisie CV, Coöperatie Eerste Divisie en de KNVB zijn duidelijk: racisme en discriminatie worden in geen enkele vorm getolereerd. Door ons niet en wat ons betreft door niemand. Daar is anderhalf jaar geleden het aanvalsplan ‘Ons voetbal is voor iedereen’ voor in het leven geroepen en hier blijven we gezamenlijk aan werken.

Voetbal is een teamsport, van en voor iedereen. Van spelers, vrijwilligers, trainers, scheidsrechters, toeschouwers en anderen. Het profvoetbal bindt 8,2 miljoen mensen, door alle lagen van de bevolking (PWC, 2021). Dit moeten we met elkaar koesteren. Om racisme en discriminatie in het voetbal tegen te gaan hebben we afgelopen anderhalf jaar gezamenlijk 20 nieuwe of aangescherpte maatregelen ingevoerd. Deze maatregelen vormen samen het aanvalsplan ‘Ons voetbal is van iedereen’ en zijn terug te vinden via www.onsvoetbalisvaniedereen.nl

Zo is de termijn voor stadionverboden verdubbeld tot tien jaar en kunnen spelers vijf tot tien wedstrijden worden geschorst. Naast straffen wordt er ook gewerkt aan bewustwording en preventie. Zo is er de campagne ‘One Love’ geïntroduceerd op de Nederlandse velden en is een speciale app gelanceerd waarmee betrokkenen discriminatie in het voetbal kunnen melden, de DiscriminatieMelder-app. Hierdoor wordt melden makkelijker en de opsporing beter.

Volgens de ondervraagde spelers zijn de negatieve reacties van supporters de grootste belemmering bij de aanpak van racisme (51%). De publieke opinie wordt als tweede belemmering (37%) genoemd, gevolgd door de maatschappelijke normen en tradities (29%). Drie kwart van de spelers ziet het bestraffen van racistische uitingen of racistisch gedrag tijdens trainingen of wedstrijden als een belangrijke maatregel om racisme tegen te gaan (75%).

De komende periode gaan wij dan ook samen met alle clubs, spelers, supportersgroepen en andere betrokkenen onverminderd verder met het aanvalsplan. De norm is duidelijk: racisme en discriminatie worden niet getolereerd.

Over het onderzoek

Het Mulier Instituut stuurde een vragenlijst naar 1044 mannelijke spelers in de Keuken Kampioen Divisie en de Eredivisie. 118 spelers vulden de vragenlijst in (11%). Bekijk hier het volledige onderzoek: https://www.kennisbanksportenbewegen.nl/?file=10434&m=1628671474&action=file.download

Dit artikel delen