Maatschappelijk

DiscriminatieMelder: app tegen racisme en discriminatie

Precies een jaar na de start van het aanvalsplan tegen racisme en discriminatie in het voetbal, is er een app gelanceerd waar men een melding kan doen van ongewenste incidenten. Zowel voor spelers, toeschouwers, werknemers die er zelf mee te maken hebben als getuigen. Deze melding kan eenvoudig gedaan worden via de DiscriminatieMelder, te downloaden via Google Play en de App Store.  

Discriminatie op en rond het veld wordt niet getolereerd. Ons voetbal is immers van iedereen. Daarom komen de Rijksoverheid, KNVB, Eredivisie CV, Keuken Kampioen Divisie en Vrouwen Eredivisie met een meldingsapp. Deze app is een onderdeel van het gezamenlijke aanvalsplan tegen racisme en discriminatie in het voetbal. Het voetbal trekt hierbij nauw op met de Rijksoverheid.

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport licht toe: “Wij vinden dat de app geslaagd is, als mensen zich mede door deze app meer bewust worden van discriminerende uitlatingen. Uiteindelijk hopen wij dat de app maar vooral het hele actieplan waar de app onderdeel van uitmaakt gaat bijdragen aan een positievere, veiligere en sportievere sportcultuur.”

Betaald Voetbal

Voor meldingen Betaald Voetbal is de app voornamelijk bedoeld voor stadionbezoekers. Zij kunnen een melding maken als een incident zich in het stadion voordoet. Ook is er de optie om bijvoorbeeld een audiofragment toe te voegen. De melding wordt direct doorgezonden naar de veiligheidscoördinator, zodat er poolshoogte genomen kan worden.

Amateurvoetbal

Meldingen die ingezonden worden vanuit het amateurvoetbal worden doorgezet naar discriminatie.nl. De KNVB ontvangt een overzicht van verenigingen waar incidenten zijn gemeld en een geanonimiseerde beschrijving van het incident. Discriminatie.nl neemt vervolgens contact op met de melder, mits er geen anonieme melding gedaan is. Wanneer de melder dit wenst wordt ook de KNVB betrokken, om de vereniging te contacteren.

Aanvalsplan

De app is een onderdeel van het gezamenlijke aanvalsplan tegen racisme en discriminatie. Het plan bestaat uit twintig onderdelen verdeeld over de vier pijlers: Voorkomen, Signaleren, Sanctioneren en Samen aan de slag. Een update per onderdeel:

Klik op het plaatje voor de grotere afbeelding. 

Lees meer over de aanpak tegen racisme en discriminatie op www.onsvoetbalisvaniedereen.nl

 

Dit artikel delen