Eredivisie Awards

Dit zijn de 5 genomineerden voor Azerion Vrouwen Eredivisie Talent van het Jaar 2022/‘23

Marit Auée (21), Esmee Brugts (20), Charlotte Hulst (20), Danique Noordman (19) en Liz Rijsbergen (21) zijn de kanshebbers voor Azerion Vrouwen Eredivisie Talent van het Jaar 2022/‘23. Van het vijftal is Liz Rijsbergen ook genomineerd voor beste speler in de Azerion Vrouwen Eredivisie. De prijzen worden op maandag 4 september om 20.30 uur uitgereikt tijdens de Eredivisie Awards. De awardshow is live te zien op ESPN.

Kanshebbers

Charlotte Hulst viel afgelopen seizoen op met zes assists en zes doelpunten in 17 wedstrijden voor Fortuna Sittard. Ook de 21-jarige Marit Auée speelde 17 duels voor FC Twente. Ze maakte opvallend veel doelpunten voor een verdediger, namelijk vijf. Daarnaast was ze ook twee keer aangever.

De 19-jarige Danique Noordman was één van de sleutelspelers bij PEC Zwolle. Ze was goed voor vier doelpunten en zes assists. Noordman kwam 20 keer in actie voor de Zwollenaren. Door het uitstekende seizoen heeft Ajax meteen toegeslagen en haar een contract voor drie seizoenen laten tekenen. Zodoende zien we haar vanaf dit seizoen spelen in het shirt van de regerend landskampioen.

De 21-jarige Liz Rijsbergen verdiende een transfer naar titelkandidaat FC Twente na een uitstekend seizoen bij ADO Den Haag. Ze was van grote waarde met elf doelpunten en acht assists.

Esmee Brugts speelde op haar twintigste haar eerste WK deze zomer. Bondscoach Andries Jonker posteerde haar als wingback aan de linkerkant. Vanaf die positie maakte Brugts prachtige doelpunten tegen Vietnam. Ook in de Azerion Vrouwen Eredivisie was Brugts op dreef. Ze had slechts 15 wedstrijden nodig voor acht doelpunten en drie assists. Haar ontwikkeling is ook in het buitenland niet onopgemerkt gebleven. Brugts maakt deze zomer de overstap van PSV naar FC Barcelona.

Prijzen Eredivisie Awards

Naast de Azerion Vrouwen Eredivisie Talent van het Jaar-award worden nog een aantal andere prijzen uitgereikt. Václav Černý, Santiago Giménez, Dávid Hancko, Orkun Kökcü en Xavi Simons zijn de kanshebbers voor Eredivisie Speler van het Jaar 2022/‘23. Daphne van Domselaar, Tiny Hoekstra, Fenna Kalma, Marisa Olislagers en Liz Rijsbergen maken kans op de award voor beste speler in de Azerion Vrouwen Eredivisie. Idem kon voetbalfans sinds juni op de 10 genomineerden voor Doelpunt van het Jaar stemmen.

De winnaars van de topscorersprijzen zijn vanzelfsprekend al bekend: Tasos Douvikas (FC Utrecht) en Xavi Simons (PSV) worden op de Eredivisie Awards beloond met een Willy van der Kuijlen-trofee, met beiden 19 voltreffers. Fenna Kalma (FC Twente) maakte de meeste goals in de Azerion Vrouwen Eredivisie. Zij wist maar liefst 30 keer het net te vinden. Ook wordt op 4 september de ‘Voetbal Geeft Prijs’ uitgereikt, een initiatief van de VriendenLoterij in samenwerking met de Eredivisie CV en ESPN. Met deze competitie worden Eredivisieclubs gestimuleerd om nieuwe, impactvolle maatschappelijke projecten te realiseren.

Eredivisie Awards op maandag 4 september

In aanwezigheid van spelers, coaches en andere prominenten uit de Eredivisie en de Azerion Vrouwen Eredivisie worden op maandag 4 september de prijzen uitgereikt in DeFabrique in Utrecht. De avond wordt gepresenteerd door ESPN-presentatoren Jan Joost van Gangelen en Fresia Cousiño Arias. De awardshow is om 20.30 uur live te zien op ESPN en YouTube.

De Eredivisie Awards zijn een initiatief van Eredivisie CV en ESPN, in samenwerking met de Azerion Vrouwen Eredivisie en de KNVB. VriendenLoterij, KPN, Unibet en Cruyff Foundation zijn partner van de Eredivisie Awards. De Eredivisie Speler van het Jaar en Azerion Vrouwen Eredivisie van het Jaar worden in samenwerking met spelersvakbond VVCS gekozen door de aanvoerders van de Eredivisieclubs. In samenwerking met Coaches Betaald Voetbal kiezen de trainers het Johan Cruijff Talent van het Jaar en het Azerion Vrouwen Eredivisie Talent van het Jaar.

Dit artikel delen